Acum ceva vreme, am suferit de mania dovlecilor.  Nu a durat mult, doar vreo saptamana, insa a lasat urme.  Nu doar sub forma unei profunde antipatii a membrilor familiei mele pentru cucurbitacee, dar si pentru tot spectrul nuantelor de orange. Si a unui dovleac singuratic, care si-a tot plans de mila pe blatul din bucatarie. Acum vreo 2 zile, mi s-a facut mila de el si am decis sa ii fac felul. In criza acuta de inspiratie si de timp, am apelat la ajutorul de incredere al lui BBC Good Food si a rezultat un risotto colorat, sanatos si usor de pregatit.  Cu unele modificari fata de reteta originala.

Ingrediente

650g miez de dovleac, taiat in cubulete

2 linguri ulei de masline

2 catei de usturoi

2 legaturi de ceapa verde, spalate si curatate

50g unt (ce sa fac, nu m-am putut abtine)

200g orez – un amestec de basmati, thai si orez salbatic (ca sa golesc niste pungi de prin camara si pentru ca nu aveam arborio)

2 lingurite de chimion pulbere

1 litru de supa limpede de legume

75g de parmezan ras (vezi mai sus, la unt)

3 linguri de coriadru uscat (ma rog, dry freezed, ca sa fim exacti, ca – tot asa – nu aveam proaspat)

  1. Preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius.
  2. Pune cubuletele de dovleac intr-o tava unsa cu putin ulei, picura si deasupra dovleacului putin ulei, amesteca si da la cuptor pentru jumatate de ora. La final, muta cuptorul pe grill si mai lasa sa se rumeneasca 10 minute. Cat se coace dovleacul, poti pregati restul retetei.
  3. Zdrobeste cu latul cutitului, apoi toaca marunt cateii de usturoi. Toaca (nu foart marunt) si ceapa verde.
  4. Incalzeste restul de ulei si untul intr-o cratita la foc mediu si adauga ceapa, apoi usturoiul.  Lasa-le cateva minute, cat sa devina translucide, apoi adauga orezul si chimionul.  Amesteca bine si mai lasa pe foc circa un minut.
  5. Toarna deasupra un polonic de supa de legume si amesteca, pana cand toata supa este absorbita de catre orez.  Repeta operatiunea pana cand ai terminat supa, iar orezul este fiert.
  6. Amesteca orezul cu parmezanul, cubuletele de dovleac si coriandrul. Poti adauga si niste piper negru, proaspat macinat.
  7. Serveste fierbinte, cu cate un cubulet de unt si niste extra-parmezan ras deasupra.  Ma rog, asta e ce am facut eu, care sunt un purcel mic.:) Prietenii vegetarieni pot renunta la unt si inlocui parmezanul cu niste tofu afumat, bine scurs si dat pe razatoare. Da’ – cu parere de rau – nu mai e aceeasi poveste.

 

3 Comments

  1. agneswood Reply

    noroc cu untul şi parmezanul ăla peste orez, că altfel nu mâncam mai nimic…
    sper că nu mai ai provizii de dovleac :))

    • Zana Eficientei Reply

      Bag de seama ca te facusi mai mofturoasa de cand am parasit transeele … 🙂

  2. agneswood Reply

    da. da’ de bucurie că te-ai întors, promit să mă fac cuminte şi să pap tot 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.