Azi pe la doispe, am primit telefon. Copilu’ venea la masa!!! Ca s-a mutat la casa lui si va dati seama cum ma simt: gura nu-mi mai tace, iarba nu-mi mai place. Empty nest syndrome, here I come! Asa ca am dat ochii roata prin bucatarie, prin camara si prin gradina si am intrat in priza.  A rezultat piept de pui la gratar, cu sos de agrise si vin rosu, salata de fasole pastai cu usturoi si cartofi noi cu unt si verdeata.

Ingrediente

Pentru pui
3 piepti de pui, transati in felii subtiri, ca pentru snitel
1 lingurita de ‘nopti orientale’ – asta e un amestec de mirodenii cu piper, cuisoare, scortisoara, chimen, menta, cardamom si coaja de lamaie (de la Sonnentor, l-am luat de la ki-life, din amzei)
sucul de la jumatate de lamaie
sare de mare, dupa gust
2-3 linguri de ulei (amestec de floarea soarelui si masline)

Pentru sosul de agrise cu vin rosu
2 pumni zdraveni de agrise rosii (poti folosi si alte fructe – afine, mure, zmeura, coacaze sau un amestec)
1 pahar de vin rosu (in cazul meu, Feteasca Neagra Private Reserve 2002)
1 varf de cutit de scortisoara pulbere
2-3 linguri de miere
putin piper negru, dupa gust

Pentru salata de fasole pastai
juma de kil de fasole galbena, frageda si abia culeasa din gradina

ulei, otet de mere, sare, piper
1 catel de usturoi mai baban, tocat marunt
patrunjel verde tocat

Pentru cartofii noi cu unt si verdeata
juma de kil de cartofi noi
unt cat o nuca
sare
patrunjel verde tocat

Mai intai, am pregatit puiul si l-am pus la marinat, in frigider, pentru jumatate de ora.  Marinata am facut-o din ulei, zeama de lamaie, amestecul de condimente si sare.

Apoi am pus la aburi cartofii noi si fasolea pastai.  Erau prea fragede pentru a le fierbe in apa – imi era frica sa nu se faca praf.  M-am apucat de sos: intr-o craticioara, am pus la fiert vinul rosu, cateva minute, cat sa se evapore alcoolul.  Am adaugat agrisele curatate de codite si varfuri, scortisoara si mierea si am lasat sa fiarba la foc mic, pret de 15 minute. De amestecat, am amestecat din cand in cand, zdrobind usor, cu dosul lingurii, boabele de agrise.  Sosul a iesit acrisor si parfumat, perfect pentru combinatia cu piept de pui.

De cum au fost gata cartofii, i-am pus intr-un vas de ceramica, am amestecat cu untul, patrunjelul tocat si sarea si i-am tinut la cald.  Fasolea am pus-o intr-un castron, am asezonat-o, i-am adaugat uleiul si otetul, usturoiul si patrunjelul si am amestecat bine.  Am tinut-o si pe ea calduta, ca asa e mai buna.

In sfarsit, am pus puiul pe gratar  si l-am perpelit cateva minute pe fiecare parte, cat sa arate auriu si sa fie bine patruns. Ce sa va mai povestesc … fiul ratacitor a mancat de toate, a zis ‘saru’mana pentru masa’ si a plecat cu doggy bag.

12 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      Depinde cui ii dai telefon! 🙂 o seara buna si tie 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      nu spune de 2 ori, ca odata iti trimit hartiile de adoptie 🙂

  1. sosul de fructe rosii suna demential. fara sosuri/condimente mirobolante nici nu cred ca as putea manca fadul piept de pui! ;))
    o sa-l incerc neaparat!
    pupiciQ

    • Zana Eficientei Reply

      crede-ma, daca si mofturosul de fi-miu a mancat in combinatia asta – merita! sa-mi spui cum a fost 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.