Aveam doua casolete cu ficatei de pasare, probabil ca asa mi-a venit ideea.  Cantitatea totala mi se parea prea mare si eram sigura ca ne vom plictisi de ei, daca vor fi pregatiti toti in acelasi fel.  Am decis sa incerc doua variante diferite, una meridionala, cu salvie si usturoi, alta – nordica, cu stafide si sirop de artar – asta ma asigura ca am mai multe sanse sa hranesc oameni cu gusturi diferite.

OK, o sa spui ca ficateii nu sunt cel mai sanatos ingredient din lume- au, intr-adevar, destul de mult colesterol.  Insa ii mancam destul de rar si ‘it’s not all bad’ – includ in compozitie foarte multa vitamina A, fier, riboflavina, niacina si folacina.  Chiar si vitamina C.  In plus, se pare ca ficatul de orice fel contine un misterios ‘ factor anti-oboseala’ – stuctura lui nu a putut fi descrisa pana acum, dar niste studii de prin ani ’70 i-au confirmat existenta si efectele.  Daca mai adaug si faptul ca in stravechea carte chinezeasca LiChi din epoca Han, ficatul se numara printre Cele Opt Delicatese, poate te conving ca nu urma sa comit o crima nutritionala majora.

Iata cele 2 retete:

Ficatei cu salvie si vin de Porto

Ingrediente

500g ficatei de pasare

2 linguri ulei de masline (nu extra-virgin, nu functioneaza  bine in tigaie)

1 ceapa potrivita, tocata marunt

2 catei de usturoi, tocati

6 frunze mari de salvie proaspata, tocate (sau 1/2 lingurita de salvie uscata, eu o prefer pe cea proaspata, aroma nu e asa de ‘medicinala’)

2 – 3 linguri vin de Porto (sau orice alt vin bun – eu as paria pe un vin rosu sec sau pe un vin alb dulceag)

sare, piper proaspat rasnit

Curata ficateii de toate pielitele, grasime si spala-i bine.  Pune-i sa se scurga bine intre cateva servetele mai groase sau foi de hartie de bucatarie absorbanta.

Incalzeste uleiul intr-o tigaie incapatoare.  Pune la calit ceapa, la foc potrivit, pentru 4 minute, pana devine translucida, fara a se praji.  Adauga usturoiul tocat si lasa la calit inca 1 minut.  Adauga salvia tocata, apoi ficateii si prajeste-i la foc mai vioi, timp de vreo 5 minute, intorcandu-i din cand in cand.  Atentie! ficateii in tigaie improasca ulei sau unt incins prin toata bucataria – fie ii pregatesti intr-o tigaie adanca, fie iti cumperi o sita protectoare pentru tigaie (se gasesc prin marile magazine, eu o iubesc pe a mea).  Ficateii trebuie sa se prajeasca astfel incat sa fie rumeni la suprafata si rozalii inauntru, altfel devin uscati si iau un gust amarui, neplacut.

Cand sunt gata, asezoneaza cu sare si piper negru macinat si toarna in tigaie vinul de Porto.  Amesteca usor si lasa sa scada sosul timp de 1 – 2 minute.  Aseaza ficateii fierbinti pe un platou, toarna deasupra sosul.  Serveste cu orez si salata verde.

Ficatei cu stafide aurii si sirop de artar

Ingrediente

500g ficatei de pasare

1 lingura de ulei de floarea -soarelui

1 cub de unt – cam cat o nuca

1 ceapa mica rosie, tocata marunt

1 lingura de otet de vin alb

un pumn de stafide aurii

1 – 2 linguri de vin de Porto sau alt alcool, dupa preferinta – poate fi whisky canadian, bourbon sau chiar coniac

3 linguri de sirop de artar (se gaseste in unele supermarket-uri si in magazinele naturiste)

sare, piper negru proaspat macinat

Pregateste ficateii ca pentru reteta de mai sus.  Pune stafidele la inmuiat intr-un bol cu apa fierbinte si cele 1 – 2 linguri de vin de Porto / alcool.

Incalzeste uleiul si untul intr-o tigaie incapatoare.  Pune la rumenit ficateii, asezoneaza cu sare si piper si lasa la foc sprinten 3 – 4 minute.  Cu o lingura, scoate-i din tigaie si tine-i la cald pe un platou.

In aceeasi tigaie, caleste ceapa rosie tocata.  Dupa cateva minute, cand ceapa s-a inmuiat, stinge cu otetul – o sa spumege cu furie si o sa miroasa tare a otet, dar trece :).  Cind s-a potolit din bolborosit, adauga stafidele bine stoarse si cele cateva linguri de sirop de artar.  Lasa sosul asta sa scada pana cand se ingroasa, apoi toarna-l peste ficateii de pe platou.

Intr-o varianta clasica, ii poti asorta cu piure de cartofi, iar intr-una ‘gastro-pub’  ii poti servi peste felii groase de paine de casa prajita usor, alaturi de felii de castraveti murati, dulci-acrisori.  Asta e varianta mea preferata, insa nu te lua neaparat dupa mine – te-am prevenit ca sunt nebuna dupa acreli, iuteli si gusturi contrastante.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.