La inceput au fost ciresele si menta.  Asa cum le dorea Antonina, pentru provocarea din luna iunie.  Le-am cules, le-am asezat pe masa, m-am scarpinat in crestet si am oftat.  As fi putut sa le transform intr-un fel de clafoutis.  Sau intr-un crumble.  Sau intr-un pandispan mai smecher.  Insa nu mi se parea destul, nu aveam senzatia ca le fac dreptate.  Asa ca, mai intai, am pus de-o dulceata cu cirese si menta.  Tot in masina de facut paine.  Apoi mi-a venit ideea cu rulourile umplute cu inghetata.

Ingrediente

4 felii de paine crocanta Finn Crisp cu chimen

1 pahar cu apa calduta

2 linguri dezahar brun

inghetata (Haagen Dazs, ca nu e alta mai buna) de doua feluri: una cu pralina si ciocolata, alta cu caramel de macadamia)

Pentru dulceata de cirese cu menta

680g cirese spalate, cu samburii scosi

360g zahar

1/2 plic pectina

2 lingurite suc de lamaie

1 lingurita de menta spalata si tocata

Mai intai, am pregatit dulceata – procedeul e o joaca de copil: arunci toate ingredientele in vasul masinii de paine, potrivesti programul si apesi pe buton! E gata in cam o ora.  Din cantitatile de mai sus, am obtinut un borcan de 800g si inca unul, de 400g. Buun, acum rulourile.

Am pus intr-un castron apa calduta si zaharul, am amestecat bine pentru ca zaharul sa se dizolve.  Apoi, am inmuiat putin feliile de Finn Crisp in siropul obtinut.  Le-am asezat pe o farfurie, le-am acoperit cu folie de plastic si le-am pus in frigider pentru vreo 10 minute – cat sa se distribuie uniform siropul si sa le faca flexibile, usor de rulat.

Cat au stat rulourile la rece, am scos inghetata de la congelator si am lasat-o sa se inmoaie putin, ca sa o pot intinde cu cutitul.  Am tartinat-o pe cele patru fasii de Finn Crisp (cate doua cu fiecare tip de inghetata), am rulat cu grija, am fixat rulourile cu scobitori si am pus in congelator pentru 20 minute.  La final, am servit cu dulceata de cirese si menta.  Pentru decor, am folosit frunze de menta proaspete, pudrate cu zahar.  Nu cred ca trebuie sa povestesc prea multe despre gust: e un desert total.  Ma duc sa mai pun la inmuiat cateva fasii din astea. 🙂

P.S. Evident, scobitorile le-am scos si le-am aruncat!

 

28 Comments

  1. Balesc precum un catel … Ma duc sa-mi cumpar cirese si ceva rezerve strategice de Haagen Dazs, Zana! Nu mai poate omu’ sa mai tina o dieta in casa asta ca da peste eficientele Zanei dezordonate … ooops! Nu asa am vreut sa scriu … lipsa de Haagen Dazs in sange! Indurare si intelegere, Excelenta! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      bineeee, Lucia – acu’ ca ti-am descoperit calcaiu’ ala slabu, stai sa vezi …. 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      uneori fac sarmale. alteori imi incalzesc buiota in ea de masina!

  2. păi, de-aia mă chinui eu să fac exerciții până nu mai pot, ca să ajung apoi pe aici și să-mi faci o poftă nebună de înghețată cu dulceață? cu așa tentații cred că s-ar putea încropi chiar și o religie (sau barem o sectă) în care, principala dogmă să stipuleze că-n Valhalla sau viața de apoi nu se primesc nici întâlniri cu eroii legendari, nici 72 de virgine, ci numai Haagen Dazs-uri și dulcețuri eficiente 🙂

      • Zana Eficientei Reply

        raspuns de la Radio Erevan: da, se poate, insa numai pe reteta compensata. na! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      da, asa e in Rai: Sf. Petru sta la Poarta cu un cantar electronic – cine a fost cuminte, a facut sport si a tinut regim, primeste bilet de intrare la sectiunea ‘dulciuri si alte destrabalari’ 🙂

  3. Eu îmi mai încerc norocul încă o dată: Nu vrei să mă adopți? Sau să te adopt? Orice numai să fiu și eu prin preajma bucătăriei tale…

    • Zana Eficientei Reply

      asa, si sa zic: lasati flamanzii de inghetata sa vina la mine! (asta in tema religioasa propusa de Bogdan) 🙂

  4. cum ai facut tu inghetata in masina de paine? poate vroiai sa spui dulceata, nu? :))
    anyway, ia fa tu niste inghetata de casa si apoi compar-o cu oricare alta din comert si apoi mai vorbim 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      evident, am corectat – mersi pt observatie. am facut si inghetata de casa – e adevarat fara masinarie ca a ta si stiu ca e grozava. insa, cand glicemia scade, recunoaste si tu – merge un Haagen Dazs in regim de urgenta! 🙂

  5. btw, dupa ce ca le-ai folosit la blatul de cheese cake, iar m-ai dat pe spate cu Finn Crispurile alea rulate… chapeau! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      chestia misto este ca se ruleaza perfect – nu se rup, nu se pleostesc. o sa incerc si cu umpluturi sarate.

  6. Cer iertare pentru pacate, dar pot sa ma pacatuiesc si eu cu un rulou cu inghetata si dulceata??? arata demential si mi-ai facut o pofta teribila de ceva racoritor, cremos, aromat, mentolat, ciresat. Gata, l-am mancat !!! fu taaare bun!! sarumana pentru participare.. Sa -mi trimiti si pe mail datele .. pupici

    • Zana Eficientei Reply

      e senzationala – acrisoara, parfumata, miam-miam!

  7. Pentru amatorii numa’ buni de carpit peste ceafa lor ignoranta: ce e aia pectina? si ca sa aflu mai multe despre crispy finn-urile alea, eventual unde le gasesc, tre’ sa caut un post mai vechi, nu-i asa? sau esti tu ataaaaaat de dragutza sa-mi spui? :))

    • Zana Eficientei Reply

      Pectina e treaba aia care se gaseste si in fructe si care leaga dulceata. 🙂 Finn Crisp gasesti cam in orice mare magazin cu de-ale gurii.

  8. CrisD – la Kaufland, in Floreasca (str. Barbu Vacarescu), dupa ce nu am mai vazut Finn Crisp de vreo 6 luni, au aparut acuma in splendor total: vreo 4-5 feluri.

    Fee – mie mi se pare Haagen Dazs o inghetzata mediocra, dracu stie ce era in capul meu in 1990, cind imi placea (dar, intre timp, am descoperit Ben and Jerry, care nici astea nu mai sint ce erau…); in principal, pentru ca e mitocanesc de dulce.
    Gasesc ca cea mai buna inghetzata de supermarche de pe piatza romaneasca este Nirvana de ciocolata, cu migdale si lichior de cafea. Acu nu o vad, dar trebuie sa apara, era si in cutie mare si in cutie mica.
    Caz in care, ce zici dta de muiat Finn Crispu intr-un mic Nescafe si folosit cel Original, fara de chimen? Nu zic critic la versiunea ta, ma sfatuiesc cu un om, nu?

    • Zana Eficientei Reply

      Ha! Ha! Si inca o data Ha! Am Nirvana de-aia in congelator 🙂 In cutie MAAARE! Merge ca focu’ si Finn Crispu’ original, inmuiat in cafea. Eu cu chimen am avut, cu chimen am pus.

  9. viatanomada Reply

    Frumos,Zana,m-au prins ai mei plozi citind postul tau,au vazut si poza si m-au admonestat: ” ai vazut cum se face,sigur de la asta nu ne mai doare in gat! „

  10. am terminat acusi de citit „cum s-a facut de-am ajuns zana”. foarte frumos scris. dulce, dulce. ca sa nu mai vorbim de rulouri si de cirese si menta 😉

  11. Pai, imi vin mosafirii=familia diasporica peste citeva saptamini. O sa incerc o versiune a acestui desert. Ma gindesc sa fac si o inghetzata de ciocolata de casa si una de cireshe cu menta, invelite in Finn Crisp (copyright Zana perfectziunii), dulceatza nu fac, mashina de piine nu am si nu voiesc sa am.
    Cum ai facut inghetzata de casa fara mashina de inghetzata (nici p’asta n-o am si n-o voiesc), ca sa nu faca ace?

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.