Gata cu supele si cu tarto-placintele. E cazul sa trecem la salate. Asta e o reteta de convalescenta – inca mai avem nevoie de chestii consistente si dulcege, de iarna, dar ne trage ata serios catre verzituri crocante, feta greceasca si seminte de la mal de mare turcoaz. Reteta originala am gasit-o aici, insa am modificat cantitatile, pentru ca mi s-a parut mult cartof dulce.
Ingrediente
500g cartofi dulci, curatati si taiati felii groase de vreun centimentru
ulei de masline
100g frunze de baby spanac, bine spalate
4 linguri de seminte de pin
1 ceapa (de preferinta rosie), taiata pestisori
150g branza feta (eu as zice ca de capra, insa in ultima instanta merge si telemea de-aia veche si grasa)
3 linguri otet balsamic
2 linguri miere
1 lingura mustar traditional, din ala cu boabe
sare, piper
Fierbe feliile de cartofi dulci vreo 5 minute, la foc foarte mic, in apa cu putina sare. Scurge-le, apoi amesteca-le usurel cu 2 linguri de ulei de masline. Asezoneaza.
Incinge bine o tigaie-grill si pune feliile de cartof dulce – si pe-o parte si pe cealalta, sa se inmoaie si sa se caramelizeze. Intoarce-le o singura data, sa nu se rupa si sa faca dungi frumoase. Ia din tigaie si aseaza pe o farfurie sa se racoreasca.
Pentru sosul salatei, amesteca otetul balsamic, mierea si mustarul, apoi adauga sare si piper proaspat macinat, dupa gust.
Intr-un castron mare, aseaza frunzele de spanac, presara deasupra ceapa, semintele de pin si branza feta taiata cubulete sau faramitata. Pune feliile de cartof dulce caldute peste toate astea si picura incetisor tot dressingul. Amesteca chiar inainte de a servi.
Se pare ca merge bine alaturi de un gratar – eu am mancat-o de capul ei, cu niste paine proaspata si a fost perfect.