Cred ca asta a fost una dintre primele retete ale lui Jamie Oliver de care am dat cu ochii. Era vremea cand nu il puteam vedea decat pe BBC Entertainment – motiv pentru care mi-am si terorizat familia pana cand am reusit sa ne conectam la acest onorabil canal TV.
Asadar, o salata ‘partiala’, adica una din care am eliminat un ingredient in mod premeditat. In cazul asta, a fost vorba de prosciutto. Motivul era simplu: aveam lume la masa, iar meniul era mai mult decat abundent in carnaraie. Asa ca am zis sa le fac o bucurie unor categorii mai napastuite de cetateni (vegetarieni, bolnavi de guta, oameni cu colesterolul mare, etc) si sa pun pe masa o alternativa incompleta, insa usurica a retetei originale.
Ingrediente (pentru 4 persoane)
4 smochine frumoase, mari si coapte (pe alea din gradina le-am halit deja, asa ca am fost nevoita sa cumpar)
2 ‘bile’ de mozzarella de buna calitate (di bufala, daca se poate), taiate in felii
cateva frunze frumoase de busuioc verde
2 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura de miere de salcam
sare, piper negru proaspat macinat, putina zeama de lamaie (dupa gust)
Spala smochinele si sterge-le. Taie ‘motzul’ / codita fiecarui fruct, apoi cresteaza smochina in patru, fara a ajunge pana la baza. Strange intre degete baza smochinei si aceasta se va deschide, cam ca o floare. Aseaza fructele pe un platou.
Intre ele, pune frumos feliile de branza. Presara cu busuiocul taiat in fasii. Intr-un castron, amesteca bine uleiul cu mierea si zeama de lamaie, apoi asezoneaza cu sare si piper negru. Picura frumos si uniform sosul rezultat peste smochine si branza. Serveste alaturi de felii de paine de tara, tocmai buna ca sa stergi si ultima picatura de sos din farfurie. Poftiti, va rog!
6 Comments
telemea de vaca cu rosii si paine e mai buna.
uneori. 🙂
Io mental tzin cu Feea, dar practic, cu piticu. Nu atit in principiu, cit ca nu imi plac smochinele astea si urasc mozarella.
Salatizica asta are insa marea calitate ca e de impresionat mosafirii, cu efort subminim.
Fee – am totushi o intrebare profesionista: de ce e nevoie de miere? ca smochinele sint dulci.
nu sunt destul de dulci, Vera. sosul e delicios, te asigur – de-aia e bun cu paine, la final 🙂
E perioada smochinelor… Bune rau! Plus ca sunt foarte sanatoase. Multam de reteta!
cu placere!