O reţetă tradiţională a evreilor yemeniţi, care se serveşte – de obicei – alături de pita sau matsos şi de kilbeh, un sos de roşii cu schinduf (fenugreek), cardamom, chimen şi usturoi. Picantă cât încape, foarte parfumată şi foarte uşor de pregătit. Pentru acele zile în care „ceva bună” înseamnă „ceva uşor” şi „ceva rapid”.

Ingrediente

  • 300 ml pulpă de roşii
  • 150 ml bulion de peşte sau de legume
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 4 linguri frunze de coriandru proaspăt, tocate
  • 4 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
  • 6 – 8 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • ardei iute roşu tocat sau pastă de ardei iute roşu, după gust
  • un praf zdravăn de ghimbir pulbere
  • un praf zdravăn de pulbere de curry
  • 1/4 linguriţă chimion măcinat
  • 1/4 linguriţă turmeric
  • seminţele de la 2 – 3 păstăi de cardamom
  • sucul de la 2 lămâi (sau mai mult, după gust)
  • 2 linguri ulei de măsline sau vegetal
  • 1.5 kg fileuri de peşte alb (eu am folosit cod)
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

  1. Într-o cratiţă încăpătoare, pune pulpă de roşii, bulionul de peşte/legume, ceapa, ierburile aromate, usturoiul, ardeiul iute roşu, ghimbirul, curry-ul, chimionul, turmericul, cardamom-ul, sucul de lămâie. La foc potrivit, adu sosul la fierbere.
  2. Când sosul a clocotit de câteva ori, ia de pe foc şi adaugă fileurile de peşte, tăiate în bucăţi potrivite. Pune din nou pe foc şi, cu flacăra foarte mică, lasă să fremete timp de 5 minute sau până când peştele este făcut (ştii că e gata atunci când a devenit alb opac şi se desface uşor în bucăţi cu o furculiţă).
  3. Gustă sosul, asezonează după gust cu sare, piper şi suc de lămâie. Serveşte fierbinte sau cald.

Ei, nu v-am zis că e rapid şi gustos? Ia mai mult timp adunatul tuturor ingredientelor de prin cămară şi bucătărie decât gătitul propriu-zis.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.