Vin musafiri la masă. Tu ştii chestia asta de vreo 3 zile şi totuşi… Totuşi îţi închipui că o forţă supranaturală te va salva din criza de timp pe care o declanşezi stând vreo patru ore în faţa computerului. Şi, în tot acest timp: umblând pe Facebook, scărpinând pisica (ca să nu scriu tâmpenii pe aici), pregătindu-te să îţi cumperi un parfum şi nişte pantofi online, răzgândindu-te de vreo 15 ori, citind vreo 10 reţete ale lui Jamie Oliver care nu au nicio legătură cu prânzul din ziua respectivă, căutând pe o hartă a Mexicului localitatea Guerrero (unde se fabrică, de către o cooperativă de femei, Mujeres de Xochistlahuaca, cea mai bună ciocolată, măcinată de mână, în combinaţie cu zahăr brun şi scorţişoară) şi altele asemenea.
Va să zică, isterie maximă. Nervi vărsaţi gratuit pe cine îţi cade sub privire în aceste clipe demente. Căutare frenetică după ALTE reţete, care să se potrivească cu ce ai în frigider şi în cămară. În ultima clipă, îţi aminteşti că fratele tău, care este şi cofetar patisssier calificat (între altele), e unul dintre invitaţi şi îţi va analiza aproape molecular tot meniul, dar mai ales deşertul. Te panichezi şi mai tare şi te împiedici de o reţetă simplissima de chec cu portocale şi ciocolată. Ţipi evrika! şi purcezi.

Ingrediente

  • 140g unt, lăsat să ajungă la temperatura camerei
  • 200g făină care creşte singură (hai, că acum se găseşte în toate magazinele)
  • 1 1/2 linguriţă praf de copt
  • 200g zahăr tos
  • 3 ouă mari
  • 6 linguri lapte
  • coaja rasă de la o portocală mare

Pentru însiropat:

  • 3 linguri suc de portocale
  • 50g zahăr tos

Pentru glazură:

  • 50g ciocolată amăruie

Mod de preparare

  1. Preîncălzeşte cuptorul la 160 grade Celsius. Unge cu unt o formă de chec şi tapetează-i fundul cu hârtie de copt.
  2. Pune toate ingredientele pentru chec în bolul mixerului. Amestecă 3-5 minute, până când obţii o compoziţie uşoară, aerată.
  3. Toarnă în formă de chec, nivelează şi dă la copt pentru 40 – 50 minute, până când prăjitura este aurie şi fermă la atingere.
  4. Între timp, într-o crăticioară la foc potrivit, dizolvă complet cele 50g zahăr tos în sucul de portocale.
  5. Scoate prăjitura din cuptor, înţeap-o uniform cu o scobitoare. Toarnă siropul peste ea, în formă şi lasă să se răcorească. Scoate checul pe un grătar şi lasă să se răcească complet.
  6. Topeşte ciocolata amăruie la bain marie. Întinde glazura de ciocolată pe chec şi lasă să se întărească.

Acum poţi leşina liniştită / liniştit.

P. S. Fratele diligent a reacţionat pozitiv la prăjitură. Amen!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.