Se întâmplă să găseşti peşte foarte proaspăt. Iei, să fie. Mănânci azi sashimi, mâine sashimi. Ajunge! Rămâi cu nişte porţii generoase de file de ton şi file de somon. De lene, le-ai face la grătar, însă – chiar înainte de a te apuca – ştii că dacă ai ratat momentul în care sunt perfect crude înăuntru şi perfect făcute la suprafaţă, nu le va mânca nimeni. În plus, dacă nu e strânsă toată familia, ca să le hăpăie proaspăt luate de pe grătar, vor ajunge – ca de obicei – într-o salată improvizată în acest scop. Şi ar fi păcat. Aşa că te apuci să conspectezi online-ul şi extraline-ul, nu găseşti reţetă perfectă şi te hotărăşti să te descurci cum te duce pe tine capul.

Rezultat: o minune de burgero – chiftele de ton şi somon. Suculente, parfumate, crocante şi aurii la suprafaţă, uşoare şi aproape dietetice. Câţiva milmetri de perfecţiune – asta ca să fii modestă!

Ingrediente

Pentru chiftele

  • 400g file de ton proaspăt, tăiat în cubuleţe
  • 250g file de somon proaspăt, tait în cubuleţe
  • 1 ou
  • 1 lingură de pesmet panko (pesmet japonez, dar cred că merge şi din cel obişnuit) + câteva linguri zdravene de panko pentru tăvălirea finală a chiftelelor
  • 1/2 ardei roşu / capia, tăiat în cubuleţe mici
  • 3 fire ceapă verde, tocată mărunt
  • 3 fire usturoi verde, tocat mărunt
  • 1 bucata ghimbir de ca 3 cm – curatat de coaja, tocat marunt
  • 2 linguri light soya sauce
  • un pumn frunze de coriandru proaspăt, tocat mărunt
  • sare şi piper negru măcinat, după gust
  • 2 linguri ulei vegetal pentru prăjit, plus încă puţin pentru etapa în care dai formă chiftelelor

Pentru maioneza picantă – afumată

  • 150ml maioneză light, din borcan, că nu am avut timp de una artizanală, dar vă sfătuiesc să fiţi copii cuminţi şi să preparaţi una „de casă”
  • 1/2 linguriţă boia dulce afumată
  • 1/2 linguriţă chimion
  • 1/2 linguriţă turmeric
  • 2 linguriţe sweet chilli şauce
  • 1 vârf de cuţit fulgi de ardei roşu
  • piper negru

Pentru salată – în episodul de mâine :), pe blog

Mod de preparare

  1. În robotul de bucătărie, toacă nu foarte mărunt tonul şi somonul. Pune tocătura într-un castron încăpător.
  2. Adaugă toate celelalte ingrediente, amestecă foarte bine, asezonează după gust.
  3. Formează cam 8 chiftele, cu mâinile bine unse cu ulei. Aşează-le pe o farfurie, acoperă cu folie de plastic, pune la frigider.
  4. Între timp, pregăteşte maioneza, amestecând toate ingredientele de pe lista de mai sus. Pune-o într-un castron, dă la rece.
  5. Scoate chiftelele din frigider. Pune la încins, pe foc mediu, o tigaie antiadezivă cu vreo 2 linguri de ulei vegetal.
  6. Într-o farfurie, pune câteva linguri de panko / pesmet.
  7. Când uleiul este bine încins (poţi verifica cu câteva firimituri de panko), dă fiecare chiftea, pe ambele părţi (dar nu şi pe lateral) prin panko, presând delicat cu palma.
  8. Pune-le la prăjit, fără a aglomera tigaia. Lasă să se rumenească preţ de 3-4 minute pe fiecare parte.
  9. Scoate-le într-o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie.
  10. Serveşte-le fierbinţi sau calde, cu maioneză picantă – afumată, bucăţi de lămâie şi salată fresh – crunchy cu sos de muştar.

Sincer, sper să le faceţi. Şi sper să mă pomeniţi. De bine, evident.

P.S. Panko se gaseste intr-un cash & carry care incepe cu M. 🙂 🙂

Write A Comment