Inca o seara din seria ‘mi-e frig pe dinauntru, oricat ceai as bea’. Asa ca am incropit urmatoarea combinatie: ficat de vitel la gratar, cu garnitura dubla de ciuperci si salata de sfecla rosie cu hrean.
De ce ganitura dubla de ciuperci? Pentru ca exista pe lumea asta oameni carora nu le place tarhonul. Va vine sa credeti? Asa e, nici mie. Pentru ei, ciupercile au fost cu usturoi si vin alb. Pentru mine, cu tarhon si otet balsamic.
Ingrediente ciuperci cu tarhon
500g ciuperci champignon brune, spalate si taiate in patru (nu va puie gaia sa curatati pielita ciupercilor – doar le spalati bine sub jet de apa si le retezati capatul piciorusului – atata si nimic mai mult! orice altceva e sacrilegiu)
2 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingurita unt
sare, piper dupa gust
1 lingura otet balsamic
1 lingurita de mustar de Dijon
tarhon tocat
Intr-o craticioara, pui la incins uleiul. Adaugi ciupercile, fara sa le inghesui, ca sa se rumeneasca fara sa inceapa sa isi lase sucul. Le lasi sa se caleasca, amestecand usor, cam 2 minute, apoi adaugi untul. Lasi inca 5 minute, apoi torni otetul balsamic, adaugi mustarul si amesteci. Potrivesti de sare si piper si adaugi tarhonul tocat. Inca 1 minut pe foc – cateva clocote – si gata!
Ingrediente ciuperci cu usturoi si vin alb
500g ciuperci champignon brune, spalate si taiate in patru
2 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingurita unt
1 dusca de vin alb sec
1 catel de usturoi zdrobit
sare, piper dupa gust
patrunjel verde, tocat
Cu ciupercile – ca mai sus pana la pasul cu untul adaugat in cratita. Apoi urmeaza usturoiul zdrobit, vinul alb. Potriveala de sare si piper – lasi sa clocoteasca cateva minute furtunos, ca sa scada bine sosul, iar la final presari cu patrunjelul verde.
Ficatul l-am fript pe gratatul uns cu putin ulei, cateva minute pe fiecare parte, ca sa ramana roz in centru si suculent. Salata de sfecla – traditionala: sfecla rosie coapta si taiata felioare, ulei, hrean, putin otet, sare – you know the drill. Pozele nu sunt grozave pentru ca pur si simplu imi era prea foame. Si prea frig 🙂
5 Comments
zâno, când nu te vede nimeni, învârte şi tu de butonul ăla de la termostat spre dreapta, până pe la 24 grade . să vezi ce bine o să fie ! 😛
e invartit bine – da’ frigu’ e pe dinauntru 🙂
Pingback: Eine Kleine Herbstmusik | Zâna Eficienţei
cu tarhon sau fara (desi eu militez pentru), cu vin sau fara, ciupercile raman in topul listei mele de preferinte! multam de idee, chiar o sa o pun in aplicare in curand ;). si, inteleg problema cu frigul… uf!
da, ciuperca rules! mai ales hribii – eu sunt moarta dupa ei!