Entuziasmata si bantuita de nostalgii de pe la mijloc de Orient, mi-am facut de cap cu o shakshouka supradimensionata, just for me. Adica o combinatie de rosii, ardei, ceapa si usturoi, plus oua,  aromata cu baharat.

Shakshouka e un fel de breakfast al campionilor, inrudit cu menemen-ul turcesc si cu huevos ranchero.  Baharatul – al carui nume, in araba, inseamna pur si simplu ‘spice’ – e un amestec de condimente venit din Nordul Africii, folosit in special pentru retetele cu carne la gratar sau cu linte.  Nucsoara, cuisoare, cardamom, cumin, piper, paprica si coriandru – cam astea sunt principalele contributii la amestec. In varianta turceasca, are neaparat menta.

In cazul meu, breakfast-ul cu shakshouka a fost o cina pantagruelica.

Ingrediente

1 cutie 400g pulpa de rosii

cateva fire de ceapa verde sau o ceapa tocata

2 catei de usturoi, tocati

1 ardei, taiat bucatele

2 linguri de ulei – eu am amestecat floarea soarelui si masline

baharat, sare dupa gust ( eu am mai picurat si putin tabasco, plus un praf de turmeric)

2 oua – la cantitatea de legume de mai sus, merg fara grija 4 oua, pentru 2 persoane mai putin disperate ca mine

optional: daca ouale nu iti ajung, am vazut si retete de shakshouka cu feta maruntita deasupra sau cu ceva afumatura dinlauntru

Intr-o tigaie incapatoare, pui la incins uleiul si calesti in el ceapa si ardeiul, apoi usturoiul.  Sa nu se bronzeze, doar sa se inmoaie si sa devina translucide.

Adaugi pulpa de rosii si condimentele favorite, apoi lasi sa scada la foc anemic, cam 6 – 8 minute.

Faci loc frumos, cu lingura de lemn, in sos si spargi 2 – 4 oua.   Cat se fac ouale, tragi usurel cu lingura sosul peste albus, sa il ingropi in bunatate parfumata.  Ai grija la galbenus, sa ramana cleios.

Iei de pe foc, asezi in farfurii si ‘dai la masa’ cu paine crunchy si un vin sec, sa te unga la inimioara.

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.