Pandemia în desfășurare conține, în afară de mult stres și multă tristețe, o mulțime de învățăminte interesante, de bucăți de înțelepciune practică pe care ar fi bine să le păstrăm, pentru binele nostru, al tuturor. Chiar dacă pare superficial, felul în care vom aborda moda de acum înainte nu va mai fi același. Cel puțin așa sper.
În izolare, hainele și pantofii care ne sufocă dulapurile și-au dovedit lipsa de relevanță, cu excepția câtorva perechi de leggings, tricourilor comode și unor jachete pentru seri răcoroase. Singurele momente de oarecare dichiseală au fost cele al întâlnirilor virtuale, profesionale sau amicale. Iată însă că a sosit și momentul în care redevenim ființe umane nedistanțate social: am intrat în recluziune în cizme și ieșim în sandale! Cum facem asta și, mai ales, ce am învățat din experiența pe care o traversăm, atunci când vine vorba de consumerismul nostru disperat de până acum?
Scriu rândurile astea mai ales cu gândul la mine și la alte cucoane asemenea mie, posesoare ale unor garderobe construite de-a lungul unor decenii bune de cumpărături mai mult sau mai puțin compulsive. Cu gândul la noi toate, iată cele câteva concluzii personale:
- Voi încerca să port și să combin ceea ce am deja, dacă e în bună stare și dacă mă mai încape! 🙂
- Voi revizita piesele clasice, le voi păstra cu grijă și cu sfințenie.
- La fiecare început de sezon, voi cerceta netul în lung și în lat, ca să aflu „ce se poartă” și voi confrunta cu ceea ce am în garderobă. Poate am deja ce mi-aș fi dorit … după cum am constatat nu o dată!
- Nu voi cumpăra decât ceea ce îmi lipsește, pentru că s-a uzat/s-a pătat ș.a.m.d.
- Dacă voi cumpăra, voi cumpăra responsabil, cu gândul la locul și modul de fabricație, la materialele folosite. Voi prefera, evident, creatorii și producătorii români și europeni. De câte ori pot, voi recicla piese și accesorii mai vechi. Chiar dacă va fi puțin mai scump, voi cumpăra cu gândul nu doar la „mine”, ci la „noi”.
- Și dacă am reușit eu să mă reapuc de tricotat, poate reușesc să mă reapuc și de cusut la mașină, măcar pentru mici retușuri și modificări. (mă rog, la acestă ultimă concluzie am niște mici rezerve…)
Acestea fiind spuse, moda e veche de când lumea, a traversat toate epocile și toate crizele. Moda înseamnă multe milioane de joburi, inclusiv atelierul de croitorie din capătul străzii tale și tânărul creator care visează la prima sa colecție. Moda nu va dispărea, ci se va transforma, așa cum numai ea știe, și va deveni – să sperăm – mai responsabilă, mai mult artă decât mega-business cu orice chip și fără scrupule. Să visăm, deci, la revenirea adevăraților artizani, la înflorirea micilor ateliere de creație, la o relație de respect între producător și consumator!
Și, pentru că „I put my money where my mouth is” , am scrutat colecțiile acestui an și am descoperit că o mulțime de lucruri par noi, dar vechi sunt toate! Sunt sigură că le voi regăsi undeva, în străfundurile dulapului meu….
Photos: Title photo by Riccardo Bresciani from Pexels – Catwalk photos: Vogue.com – 2020 Spring Ready-to-wear
Imprimeuri exuberante
Kaftane reinventate
Alberta Ferretti Elie Saab Oscar de la Renta
Roz – în toate nuanțele
Oscar de la Renta Monique Lhuillier Elie Saab
Dungi
Alexis Mabille Tommy Hilfiger Boss
Safari și apusuri în deșert
Alberta Ferretti Hermes Oscar de la Renta
Alb și negru pentru seară
Alaia Mary Katranzou Tom Ford
Alb-albastru de porțelan
Alexis Mabille Missoni Simone Rocha
Colour Clash
Versace Marni Rochas