Nu am vazut lucru gatit de mainile mele care sa dispara cu o asemenea viteza. Seara era gata, frumos pus la frigider, dimineata – puff! – disparuse. Am mai gasit doar niste dare de sos pe platou si vreo doua amprente incriminatoare pe usa racitorului.
Ingrediente
200g biscuiti cu unt ( petit beurre, digestivi sau graham, oricare sunt buni)
50g unt topit
600g crema de branza (eu am folosit Philadephia integrala, dar cred ca merge si cu ‘light)
175g zahar brun (sau tos, mie imi place asta brun, pentru ca da un usor gust de caramel)
1 fiola esenta de vanilie
2 oua
2 linguri de faina alba
400g cirese negre, mari si bine coapte, cu samburii scosi
4 linguri zahar brun
Preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius.
Unge cu putin unt o forma de chec. Tapeteaz-o complet cu hartie de copt.
Rupe biscuitii in bucati si pune-i in vazul robotului de bucatarie. Mixeaza- i pana se fac praf si pulbere, apoi adauga untul topit si mixeaza din nou – vei obtine un fel de pasta crunchy, ca un unt de arahide. Pune pasta asta in strat uniform pe fundul formei de chec, in chip de blat.
(Daca nu ai robot de bucatarie, pune biscuitii intr-o punga etansa si da-le in cap cu un facalet pana cand ii faci zob. Toarna firimiturile intr-un castron si amesteca bine cu untul, apoi procedeaza ca mai sus.)
Intr-un castron, amesteca (cu mixerul ori cu telul) crema de branza, zaharul si esenta de vanilie, pana cand obtii o crema omogena. Adauga ouale si faina si continua sa amesteci, pana cand compozitia e spumoasa si usoara. Toarna in forma, peste blatul de biscuiti. Netezeste cu o spatula si pune in cuptor, pentru circa 60 de minute. La final, prajitura trebuie sa fie aurie, cu margini usor caramelizate.
Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca, apoi pune la frigider pana a doua zi. Cu vreo ora inainte de a servi, pregateste ‘ciresele lipicioase’. Pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l sa se caramelizeze un pic, la foc potrivit. Stai cu ochii pe el, ca odata se umfla si se carbonizeaza. Cand e frumos si auriu, toarna peste el ciresele fara samburi, amesteca bine – bine si lasa pe foc mic, sa isi lase zeama fructele si sa se inmoaie. Strecoara ciresele deasupra unui bol, apoi toarna zeama la loc in aceeasi craticioara si lasa sa scada, pana cand obtii un sirop destul de gros.
Scoate cheesecake-ul de la frigider. Dezlipind si tragand usor de hartia de copt, rastoarna prajitura pe un platou, cu biscuitii la baza si stratul de branza deasupra. Aseaza ciresele furmos peste prajitura si insiropeaza cu sosul de fructe. Pune din nou la frigider, pana cand servesti.
Imi place in mod special forma asta de cheesecake pentru ca e mult mai usor de taiat in felii si de servit. (Ma rog, eu nu am mai apucat sa servesc nimic – asa cum ziceam, fiecare ‘s-a servit’ dupa capul lui 🙂 ) Daca nu ai cirese, poti incerca cu multe alte fructe – capsuni, afine, felii sau cubulete de piersica sau de caisa. Important e ca fructele sa fie bine coapte si zemoase. Pe de alta parte, ‘ciresele lipicioase’ le poti servi la fel de bine – in chip de desert superrapid – peste o ceasca de iaurt gras, grecesc, cu un praf de muesli deasupra sau cu inghetata de vanilie.
12 Comments
Draga Zana, dupa o teleconferinta de 10 minute avuta cu prietena Claudia, am concluzionat ca noi nu credem nimic pana nu degustam.
Singura ta scuza ar ca azi esti ocupata cu aniversarea Juniorului.
Oricum asteptam maine la birou macar o urma de sos din cele rezentate mai sus.
pai atunci tre’ sa mai asteptati, ca nu mai am 🙂 junioru’ a fost unul dintre atentatorii la cheesecake – a mancat si a fugit la mare 🙂
de când au dat fructele fac 3 cizcheicuri săptămânal (da, trei pe săptămână) şi tot mai trebuie. merci pentru varianta cu sticky cherries.
eu te cred – si eu as face, da’ mi-e frica sa nu se manance 🙂 ca o sa ne dam de-a dura …
mancarea asta nu exista. ouffff… :-~
imi pare rau sa te anunt ca exista. sau, ma rog, a existat 🙂
Si eu as fii procedat la fel!!!cu asa ceva!asa ca nu a fost un caz izolat!
Grozav!
Cind mai faci trece-ma pe lista!
O seara plăcută!
vad ca trebuie sa incep o lista ca la butelii. o sa va rog sa stati linistiti la locurile voastre, ca sa ajunga la toata lumea 🙂
Ireal! 🙂
ba real! ai apucat si tu o bucatica sau au mancat-o baietii pe toata?
a pastrat Tudor pentru toata lumea 🙂 a fost excelent, multumim!
Adaugat zana in blogroll. Ce mai trebuie votat? // Posturi noi la TILBUHOGLINDA. Un document istoric de mare importanta si date noi (cu poze) despre Delta Dunarii.