Broccoli-ul e o leguma nedreptatita! Parintii il baga pe gat copiilor in forme dintre cele mai neapetisante, cucoanele se tin de nas cand trebuie sa il consume in scop dietetic, iar oamenii de stiinta se inghesuie sa il inscrie in top-tenu’ celor mai sanatoase vegetale comestibile de pe Terra (reusind astfel sa il faca peste poate de antipatic pentru majoritatea populatiei). Cand colo, totul tine de felul in care il gatesti. Daca il fierbi pana la neputinta, tot ce vei obtine este o storceala de un verde lesinat, pe care te vei stradui sa o ascunzi sub tone de sos ori pe sub alte frunze. Singurele variante rezonabile: STEAM IT OR ROAST IT! Dupa ce l-ai fiert la aburi, il mai poti trage rapid la tigaie cu sosuri orientale ori cu unt &lamaie sau il poti folosi pentru supe ori puree-uri. La cuptor, il poti asezona cu putin ulei de masline si cu otet balsamic. Nici crud nu e rau, desi nu e una dintre cele mai digeste legume. Eu am ales sa fac o supa-crema, asa cum sta bine omului la vreme de ger napraznic.
Ingrediente
600g buchetele de broccoli congelat
1 lingura ulei de floarea soarelui
1 fir de praz – numai partea alba, tocata
2 catei de usturoi, tocati
4 – 5 cartofi mici, curatati si taiati in cubulete
1 litru de apa clocotita
200 ml smantana dulce pentru gatit
sare, piper, nucsoara
suc de lamaie, crutoane (pentru servit)
Fierbe la abur buchetelele de broccoli, maximum 10 minute, iar cand sunt gata racoreste-le sub jet de apa foarte rece, ca sa isi pastreze culoarea cea verde.
Intre timp, pune la incins uleiul intr-o oala si adauga prazul tocat, usturoiul si cartofii cubulete – lasa sa se caleasca pret de cateva minute la foc potrivit, apoi adauga apa, asezoneaza cu sare si piper si lasa sa fiarba cam 15 – 20 de minute, pana cand cartofii sunt fierti.
Adauga in supa cea mai mare partea a buchetelelor de broccoli (pastreaza deoparte cateva, ca sa le adaugi la final in supa). Toarna in oala si smantana dulce, amesteca si mixeaza in blender pana cand obtii o crema omogena. Potriveste din nou de gust cu sare, piper si nucsoara rasa. Adauga buchetelele de broccoli pastrate, desfacute in bucatele mici, si incalzeste la foc mic, fara sa dea in clocot.
Serveste in boluri, cu putina lamaie si crutoane aurii. O alta varianta ar fi sa prajesti cateva felii de bagheta si sa le tartinezi cu branza de capra ori branza cu mucegai. Aseaza deasupra supei fierbinti, in fiecare bol, o astfel de felie si serveste imediat. Pofta foarte buna!
8 Comments
Ador supa-crema de broccoli!
Pe asta o ador si eu, a iesit excelenta! 🙂
mie imi place broccoli si serios nu inteleg de ce e atat de hulit 🙁
asa cum spuneam, pentru ca multa lume nu stie sa il pregateasca. 🙂
Sunt nou venita aici, dar ador deja Zana Eficientei!
Strict referitor la broccoli, din fericire, la noi in familie el este f. iubit. Fiert doua minute in apa cu sare si apoi tras in unt, cu un pic de sos oladez peste, hmmmm! Langa o bucata frumusica de muschi de vita grill-uit englezeste, minunat! Iar pentru supa crema, eu adaug si vreo cateva buchetele de conopida alba, iar la final, innobilez crema cu branza Roquefort (din cel mai bun, chiar daca e scump; daca noi nu ne rasfatam, atunci cine?), si-abia apoi dreg totul de sare si piper.
Yeap, combinatia broccoli cu branza cu mucegai albastru e una de top. 🙂
mare dreptate ai cu NEdreptatile la adresa legumei asteia! In Romania este inca o ciudatenie, chiar si maica-mea e cam dezorientata in fata unei tufe de broccoli, ce sa mai zic de bunica. Totusi uite ca fii-mea, desi ca mai toti copiii nu se omoara cu legumele, maninca broccoli cu placere cind este „aburit” sau chiar crud!
excelent – pai asta e cel mai important lucru, sa ii facem pe copii sa ii inteleaga ‘potentialul’ 🙂