Voi experimenta diferite retete cu leurda – e o frunza pe care am descoperit=o recent si, oricum i-am zice (Allium Ursinum, wild garlic, ramsons, bear’s galic – cica ursii il mananca la iesirea din hibernare) – e foarte versatila si are o aroma extrem de delicata fata de varul cel comun.
Azi – o prima incercare timida si destul de clasica: supa- crema cu leurda si cartofi.
Ingrediente
1 lingura de ulei
1 cub de unt
1 praz (doar partea alba), tocat
1 ceapa rosie tocata
2 tije de telina, tocate
6 – 8 cartofi de marime potrivita
1.5 l apa
1 foaie de dafin
1 praf de nucsoara macinata
sare, piper negru
100 ml smantana lichida
2 legaturi de leurda, spalate, curatate de cozi, taiate in fasii f subtiri (va sa zica chiffonade)
lamaie sau otet, pentru servit
Intr-o oala, pune la incins uleiul si untul. Adauga ceapa rosie, prazul si telina si lasa sa se inmoaie pana devin translucide, cam 3 minute. Adauga cartofii taiati cuburi si lasa sa se caleasca putin, avand grija sa amesteci – nu de alta, dar sa nu se prinda de fundul oalei.
Acum pune frunza de dafin, nucsoara, adauga apa si amesteca. Lasa sa fiarba cu clocote mici cam 15 minute, pana cand se patrund cartofii. Potriveste de sare si piper negru. Lasa sa se racoreasca un strop si da prin blender (dupa ce ai scos frunza de dafin) impreuna cu smantana, pana cand obtii o crema onctuoasa, omogena. Adauga leurda taiata fasii si lasa 5 minute sa se inmoaie frunzele si sa isi lase aroma usturoiata in supa.
Serveste cu crutoane si cu putina lamaie sau otet, dupa gust. Succes total, deliciu – o supa echilibrata in arome, matasoasa, facamd in mod elegant trecerea de la iarna la primavara (inca) timpurie.
2 Comments
ca tot ai invatat cum se zice la leurda pe sarbeste 😀 😀
iegzact 🙂