Sunt nenumarate motive pentru care ti-ai putea dori sa pregatesti o supa-crema de legume. E posibil sa ai copii mofturosi si sa nu stii cum sa faci sa le mai dai sa manance si ceva verdeturi. Poate ca ai decis sa tii post sau incerci cateva zile de regim vegetarian. Ti-ai scos o masea si dentistul iti recomanda sa papi cu paiul o zi–doua – e si asta un motiv.

Deprimata de troienele de afara, inexplicabil zgribulita la cele 22 grade Celsius din casa, m-am hotarat sa pun de-o supa. De frig. De-aia m-am hotarat. Uite ce-a iesit.

Ingrediente
1 ceapa, curatata, taiata in bucati (nu te obosi cu tocatul artizanal, ca tot o macelareste blender-ul)
3 – 4 cartofi potriviti, curatati si taiati in cuburi
500g mix de legume congelate (mie mi s-a intamplat sa am prin congelator o punga cu un amestec de morcov, praz, dovlecel, porumb, conopida si varza de Bruxelles)
2 linguri de ulei
1 cub de supa de legume sau de pui
125 ml smantana dulce pentru gatit, cu 15% grasimi sau smantana vegetala pentru gatit (optional, daca nu vrei, nu pune)
Sare
Piper
Fulgi de ardei iute / boia
Pulbere de curry
Marar tocat (al meu era tot de la congelator)
Crutoane si suc de lamaie (daca vrei)

Pune pe foc o oala, toarna uleiul si incalzeste la foc potrivit. Cand uleiul e incins, tranteste ceapa si las-o sa asude sub capac vreo 5 minute, pana cand devinde translucida. Adauga legumele congelate si cartofii cuburi. Tine totul pe foc, amestecand din cand in cand, cam 8 – 10 minute, sa se dezghete si sa se caleasca usurel .
Toarna deasupra vreo 2 litri de apa fierbinte. Marunteste cubul de supa si presara-l(daca esti fandosit cu chimicalele, ia ‘vegeta’ organica din magazinele naturiste si presara pret de-o lingurita), potriveste de piper, ardei iute/boia si curry (mie imi place mai iute, asa ca m-am destrabalat). Nu te repezi cu sarea, ca e destula in cubul de supa si nu vrei sa iasa potroaca – o mai reglezi tu la final. Lasa sa fiarba sub capac, la foc moale, o jumatate de ora.
Da la o parte de pe foc si racoreste. Toarna in blender sau zdrobeste cu batul ala special de la mixer, pana cand supa a devenit cat vrei tu de fina. Eu am adaugat aici smantana – poti sa sari peste ea, dar te avertizez ca supa nu mai iese asa cremoasa.
Acum iti dau voie sa potrivesti si de sare, dupa gust. Presara mararul si amesteca. Reincalzeste la foc foarte mic si nu o lasa sa dea in clocot, ca nu face bine la smantana.
Acu’ pune doua polonice bune intr-un bol, arunca inauntru crutoanele (stii ca poti sa le fabrici si in casa?) si stoarce cativa stropi de zeama dintr-o lamaie. Mai e ceva de zis? Nu prea cred.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.