Am pregătit supa asta de vreo trei ori deja, din momentul în care am descoperit rețeta. E simplă, e rapidă și foarte aromată, iar mie îmi place la nebunie!
Ingrediente
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 ceapă mică, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi zdrobiți cu lama cuțitului și tocați mărunt
- 1 lingură ghimbir proaspăt, ras sau tocat mărunt
- 1 cutie de 400g năut – boabele scurse, spălate sub jet de apă rece
- 1 lingură de praf curry
- 1 vârf de linguriță de fulgi de chilli (sau mai puțin, în funcție de cât de iute vrei să iasă supa)
- 1 cutie de 400 ml lapte de cocos
- 1 cană de supă limpede de legume (sau de pui, dar atunci supa nu mai este – în mod evident – de post)
- 1 lingură sirop de arțar
- 1 lingură suc de lămâie verde (lime)
- pătrunjel, coriandru sau mentă proaspătă, tocată
Mod de preparare
- Încinge la foc potrivit o oală cu fundul gros. Adaugă uleiul de cocos, apoi ceapa tocată și lasă să se înmoaie preț de 2 – 3 minute, fără a se rumeni. Pune și usturoiul, amestecă și lasă încă 2 minute, până când ceapa este translucidă.
- Adaugă boabele de năut și praful curry, asezonează cu sare, amestecă totul bine și sotează 5 minute la foc potrivit, amestecând frecvent, până când năutul s-a rumenit ușor și tot amestecul a fost pătruns de aroma de curry.
- Adaugă laptele de cocos și supa de legume, amestecă, mărește flacăra mașinii de gătit până când supa începe să fremete. Lasă apoi să fiarbă, la foc mic, cam 10 – 15 minute.
- Spre final, adaugă fulgii de chilli, siropul de arțar și sucul de lime. Gustă și potrivește cu sare, chilli, sirop de arțar și/sau suc de lime, până când obții un echilibru plăcut de picant-dulce-acru-sărat.
- Servește supa fierbinte, garnisită cu pătrunjel, coriandru sau mentă proaspătă tocată, cu puțin lapte de cocos și felii de lime alături, pentru cei care mai doresc.
- Supa asta ține în frigider cam 4 – 5 zile și se poate congela, așa că dublează cantitățile de ingrediente și pune la congelator jumătate din cantitatea rezultată.
De când a venit frigul, cum ziceam și la început, am tot făcut supa de năut cu cocos și curry. Abia aștept să o pregătesc încă o dată, pentru că aromele ei mă duc cu gândul la călătorii viitoare, atunci când se va putea. Poftă bună și visare plăcută și vouă!