E foarte interesant și lăudabil modul în care am început să gătesc în ultima vreme – mai degrabă în funcție de ce am prin frigider și prin cămară și mai puțin legat de hachițele și poftele noastre cele de (absolut) toate zilele. Ca și în cazul afinelor de mai ieri, aveam prea multe caise. Deci …. tartă cu caise să fie!
INGREDIENTE
- 1 porție de aluat feuilletage (știu că DEX-ul zice că „foitaj”, îmi pare rău, nu pot scrie așa) de circa 350 – 375 g, adică de vreo 25 X 35 cm în dimensiune, atunci când este întins
- 100 g unt, scos din timp de la frigider, să fie moale
- 125 g zahăr tos
- 1 ou mare
- 125 g făină de migdale (eu am luat de la Mega)
- 35 g făină albă
- 2 linguri de amaretto sau alt alcool aromat în acord cu migdalele (eu am folosit Cointreau)
- 7 – 8 caise mari, frumoase și coapte, tăiate felii
- 100 ml miere (mai aveam nițică miere din Grecia, de pin cu cimbrișor, a fost perfectă)
- câteva tulpini de cimbrișor verde, tocate
MOD DE PREPARARE
- Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius.
- Tapetează o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt. Întinde aluatul pe respectiva hârtie, apoi, cu vârful ascuțit al unui cuțit, trasează marginea tartei, la circa 2 cm în interior, fără a străpunge toată grosimea aluatului.
- Pentru frangipane, pune untul și zahărul în bolul mixerului. Amestecă-le la turație medie, cam 2 minute, până când obții o cremă omogenă.
- Adaugă oul, făina de migdale, făina albă și lichiorul, apoi mixează scurt, până când sunt complet incorporate. Pune crema la frigider pentru 10 minute.
- Asamblează tarta – întinde crema frangipane în strat uniform, pe toată suprafața aluatului (mai puțin marginea pe care ai crestat-o mai devreme). Așează deasupra feliile de caise, mai ordonat sau mai dezordonat, după cum ți-e firea.
- Pune tava în cuptor și micșorează imediat temperatura la 200 grade Celsius. Lasă la copt cam 30 de minute, verificând din când în când să nu se ardă caisele. Acoperă lejer cu folie de aluminiu, dacă ți se pare ca au trecut de la caramelizare la carbonizare …
- Cu 5 – 10 minute înainte de a fi coaptă tarta, pregătește glazura. Toarnă mierea într-o crăticioară și lasă să se reducă preț de 1 – 2 minute la foc mediu. Dă deoparte și adaugă crenguțele de cimbrișor, să infuzeze și să se răcorească puțin.
- Scoate tarta din cuptor și pune-o să se răcească pe un grătar. Badijonează-i toată suprafața cu glazura de miere.
- Mânâncă, mai întâi cu ochii, cât e fierbinte, apoi cu toată gura, că e bună tare! Dar înainte de a mânca, taie tarta în porții omenești, dreptunghiulare, numai bune de așezat lângă o ceașcă cu cafea sau ceai.