N-o sa va spun asta-seara povestea trufelor mele ratate – o sa o pastrez pentru o zi cand am o mai mare inclinare spre confidente dureroase. Din toata povestea cu trufele au iesit pana la urma doua lucruri bune: o tarta cu ciocolata si niste inghetata de ciocolata delicioasa. Sa incepem cu tarta, pentru ca ea mi-a dat cele mai mari emotii.
Ingrediente
1 foaie de aluat fraged (a mea a fost, ca de obicei, de la megaimage)
150 g ciocolata neagra (min. 70% cacao)
200 ml frisca lichida ( in cazul meu a fost jumatate din ea cu 35% grasime si jumatate din cea cu 15% grasime)
1 cub de unt
2 linguri zahar
2 oua, batute bine
1 dusca de whisky ( eu am avut niste Laphroaig, cu o nemaipomenita aroma de fum)
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Aseaza aluatul fraged in forma, conform instructiunilor de pe pachet (Pana acum, il pre-coceam umplut cu margele de ceramica/ boabe de fasole. De data asta am ascultat, ca un copil cuminte, de producator si l-am pus in forma cu tot cu hartia in care vine impachetat, fara sa il mai coc inainte. A iesit perfect – auriu si crocant!) Ajusteaza marginile, in functie de dimensiunea formei de tarta.
Intr-o craticioara, incalzeste la foc mic frisca lichida. Inainte de a ajunge la fierbere, adauga cubul de unt si zaharul si amesteca bine. Ia de pe foc si adauga ciocolata – bate cu telul, pana cand ciocolata e topita si compozitia e omogena. Da deoparte, sa se racoreasca putin.
Intre timp, bate ouale bine intr-un castron. Adauga un pic din usor compozitia racorita de ciocolata, amesteca bine si incorporeaza apoi restul. Toarna si dusca de alcool (nu e musai sa fie whisky – poate fi Grand Marnier, Irish Cream ori un coniac bun), mai bate putin si toarna in crusta de aluat din forma.
Pune in cuptorul incins pentru circa 30 de minute – umplutura se va umfla usor, ca la un sufleu. Scoate din cuptor, lasa sa se raceasca, ridica din forma, indeparteaza hartia de copt si pudreaza cu cacao si/sau zahar pudra. Hmm, n-ar fi rea nici ceva frisca batuta, asezata ca un nor, deasupra…Alaturi de o cafea buna, e visul oricarui chocoholic!
2 Comments
eu cind (incerc sa) fac variatiuni pe tema asta – aproape intotdeauna ma trezesc ca se taie smacul! any tips’n’tricks?
Jamie Oliver sustine ca putintica apa fierbinte, adaugata in compozitie, drege busuiocul.