Tonul rosu nu se numara printre preferintele mele culinare. In stare gatita, pentru ca in stare cruda e no.1, in combinatia sashimi cu sos de soia si mirin (otet de orez), plus ghimbir murat si wasabi. Nu mai stiu cum si de ce, insa reteta de mai jos mi-a facut cu ochiul si am incercat-o.
Ton marinat cu susan
Taie tonul in bucati de marimea unui steak de vita potrivit.
Intr-un castron, amesteca 4 linguri zdravene de sos de soia si 2 linguri de miere. Pune bucatile de ton in aceasta marinata si lasa la rece minimum jumatate de ora.
Intre timp, intr-o tigaie mica si bine incinsa, prajeste iute 2 – 3 linguri de seminte de susan – atentie! au un mare talent sa sara prin toata bucataria, daca le lasi nesupravegheate chiar si o secunda.
Incinge bine o tigaie-grill mare, de preferinta cu teflon. Scoate bucatile de ton din marinata si pune-le in tigaie. Frige-le 2 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta – tonul se face foarte repede si intentia este sa ramana roz in mijloc, precum un steak medium rare – altfel devine atos si insipid.
De cum e gata o bucata de ton, tavaleste-o prin semintele de susan prajite si pune-o la cald. Serveste cu taietei udon si salata verde cu castraveti.
Taietei udon cu sos de soia si sos chilli
Taieteii astia sunt ceva mai dolofani si mie mi se par miam-miam. Aici sunt pregatiti simplu, fierti conform instructiunilor de pe pachet, apoi tavaliti bine cu niste sos de soia si sos chilli dulce. Intre timp, am mai perfectionat reteta si le mai adaug ou prajit si ceapa verde.
Salata verde cu castraveti
Asta e o salata neaosa, cu urmatoarele observatii:
– castravetii sunt taiati in lung, in felii ca niste panglici;
– uleiul e de floarea-soarelui, iar otetul e mirin (otet de orez);
– pentru o tusa orientala, ii poti adauga cateva frunze tocate de coriandru proaspat.