Rețeta asta – recunosc – mi s-a părut aproape suspect de ușor de pregătit și am avut emoții cu ea până în momentul în care am luat prima îmbucătură. Se face foarte rapid și e o soluție de avarie nu neapărat pentru post sau pentru vizitele unor vegani / vegetarieni, ci și pentru momentele alea ușor caraghioase, când vrei să ți se pară că manânci sănătos. Când de fapt mori de poftă după ceva dulce, chiar decadent. 🙂

Ingrediente

Pentru caramel:

  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 100 g zahăr brun
  • 3 linguri sirop de arțar
  • 1 vârf de linguriță de sare (de mare, dacă se poate, pentru gustul acela special de caramel sărat)

Pentru blat:

  • 200g făină albă
  • 150 g zahăr tos
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță de sare
  • 240 ml lapte de soia sau de migdale sau de ovăz
  • 1 1/2 lingurițe oțet de mere (care să activeze bicarbonatul, stai fără grijă, nu se va simți în prăjitură)
  • 85 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 – 3 mere curațate de coajă și cotor și repartizate astfel: felii de circa 2 cm grosime, cât să acopere fundul formei așezate orizontal, restul de mere tăiate în cubulețe de 2 cm

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 170 grade Celsius.
  2. Într-o crăticioară, amestecă toate ingredientele pentru caramel și pune la foc molcom, amestecând constant, până când zahărul se dizolvă. Nu lăsa să clocotească, pentru ca zahărul se va cristaliza. Dă deoparte.
  3. Într-un castron, amestecă toate ingredientele uscate pentru blat.
  4. În alt castron, amestecă toate ingredientele lichide, apoi bate ușor cu furculița. Lasă să stea câteva minute, până când laptele vegetal se va închega, sub acțiunea oțetului de mere.
  5. Între timp, toarnă caramelul călduț într-o formă rotundă, anti-adezivă, cu diametrul de 20 – 25 cm. Rotește forma, ca să se îmbrace tot fundul acesteia cu un strat uniform de caramel. Așează feliile de mere frumos culcate pe patul de caramel.
  6. Toarnă ingredientele lichide ale blatului peste cele uscate, amestecă pentru a avea o compoziție omogenă. Adaugă cubulețele de măr, mai amestecă ușor, ca să se distribuie în aluat.
  7. Toarnă aluatul în formă, netezește și dă la cuptor, pe grătarul din mijloc, pentru 30 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul prăjiturii iese curată.
  8. Scoate prăjitura din cuptor pe un grătar metalic. Lasă să se răcorească vreo 5 minute, desprinde marginile cu vărful unui cuțit, apoi răstoarnă prăjitura pe o farfurie. Nu lăsa să treacă mai mult de 5 minute, pentru că altfel caramelul va deveni prea lipicios. Servește, dacă vrei, cu niște frișcă vegetală îndulcită bătută sau cu o cupă de sorbet.

1 Comment

  1. Sună delicios și sănătos acest tort vegan cu mere! Rețeta rapidă și ușor de realizat este o alternativă gustoasă și în post. Merele aduc un plus de prospețime și savoare, fără ca tortul să fie excesiv de dulce. Ideal pentru momentele în care avem poftă de ceva dulce, dar vrem să rămânem în ton cu un stil de viață echilibrat. Cu siguranță voi încerca curând această rețetă ispititoare!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.