Lablabi este micul dejun al campionilor in Tunisia. Un fel de supa groasa, cu boabe de naut, harissa, usturoi si chimion, la care se pot adauga o multime de alte ingrediente: bucati de paine veche de-o zi, ulei de masline, ou (fiert tare sau crud – se coaguleaza in supa cea fierbinte), bucati de rosie, ardei rosu tocat, capere, suc de lamaie, ton, masline, verdeata tocata.
In cautarea unor retete noi pentru post, am descoperit supa asta si am adaptat-o continutului camarii mele. Uite ce a iesit:
Ingrediente
1 cana de linte uscata, spalata si aleasa
1 cana de hrisca
2 linguri de harissa
4 catei de usturoi mari, zdrobiti
1 lingura de chimion (cumin) macinat
sare dupa gust
un sfert de cana de ulei de masline
suc de lamaie, dupa gust
verdeata tocata
Pune lintea si hrisca intr-o oala si acopera cu apa. Fierbe-le, la foc potrivit, cam 30 minute, pana cand sunt patrunse. Adauga harissa, sarea si usturoiul. Amesteca, da focul mai mic si lasa sa fremete inca 10 minute. Ia de pe foc si adauga uleiul de masline si sucul de lamaie. Serveste fierbinte, adaugand – dupa preferinte – oricare dintre ingredientele optionale mentionate la inceputul postarii. La mine in casa, treaba cu hrisca a fost privita initial cu multa suspiciune. In cele din urma, ce sa zic … asta e ultima portie, pe care am reusit sa o salvez cu greu pentru fotografii. Stiu, a iesit mai groasa ca o supa, insa va promit sa experimentez dupa post, cu setul complet de ingrediente si cu nautul din reteta originala.
4 Comments
Pingback: Mic dejun tunisian: lablabi in varianta personala. | Zâna Eficienţei
cum naiba sa pui frisca in ciorba? vrei sa murim otraviti?
pitice, nu era pe moldoveneste 🙂 say HHHHH – Hrisca 🙂
Reteta imi suna foarte tentant. Naut nu cumpar de multa vreme dar imi place mult consistenta lui. Harissa sa mai gasesc si incerc si eu.