Se intampla ca planetele sa se alinieze intr-un mod cat se poate de fericit. Lucruri fara de legatura si oameni nestiuti se potrivesc ca intr-un caleidoscop.  Si iese magie.  Magie gustoasa si frumoasa. Eu aveam mere, desi nu ma cheama Ana, ca in abecedar.  Multe mere, cu care am facut apple butter.  Un prieten de departe avea un apfel schnapps dat naibii, pe care ni l-a adus cadou.  Alti prieteni, care nu il cunosc pe prietenul de departe, au fost pofititi la masa.  Si, dintr-una intr-alta, a iesit o tarta.

Ingrediente

1 portie de aluat de tarta

150g branza cottage

150g apple butter – daca nu aveti, puteti incerca cu orice gem gros, dulce-acrisor

3 oua

2 prafuri scortisoara

1 lingura de faina

2 stele de anason

6 mere, curate de coaja si seminte, taiate cubulete

2 linguri de unt

150g zahar brun

1 dusca zdravana de schnapps de mere

Aseaza frumos aluatul in forma de tarta.  Taie marginile in exces, inteapa baza cu furculita, acopera cu hartie de copt si bile ceramice/ boabe de fasole si pune sa se rumeneasca usor, cam 10 minute, in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Daca la alte tarte si quiche-uri etapa asta e facultativa, in acest caz e obligatorie. Umplutura e destul de lichida si nu ar lasa aluatul sa se coaca cum trebuie.

Intre timp, pregateste umplutura.  Intr-un castron, amesteca branza cottage cu apple butter, ouale batute,1 praf de scortisoara, 50g zahar brun si lingura de faina.  Nu te speria daca amestecul pare prea fluid, se va intari la copt.

Cand ai scos baza tartei din cuptor, toarna in ea compozitia de mai sus si pune din nou la copt, de data aceasta pentru 40 – 50 de minute.  Nu-i nimic daca suprafata umpluturii crapa pe ici, pe colo – o sa o acoperi cu merele trase la tigaie.  Important e sa se rumeneasca si sa se umfle pana la marginea crustei de aluat.    Cand au trecut cele 40 de minute, opreste cuptorul si mai lasa tarta inauntru 10 minute.  Scoate-o din cuptor, lasa sa se racoreasca complet.   Umplutura se vamailasa, atat cat sa faca loc topping-ului de mere.

Cat se raceste tarta, treci la pregatit merele.  Intr-o tigaie incapatoare, topeste la foc potrivit cele 2 linguri de unt.  Pune deasupra merele si lasa-le sa se caleasca, devenind aproape translucide.  Adauga deasupra restul de zahar brun, un praf de scortisoara si stelele de anason si amesteca usor. Mareste focul si vei vedea ca merele incep sa se caramelizeze, devenind aurii.  Cand sosul s-a ingrosat ca un sirop, toarna in tigaie schnappsul  – lasa sa bolboroseasca furios cateva minute, ca sa se evapore alcoolul si trage tigaia deoparte.

Dupa cateva minute, cand merele trase in tigaie s-au racorit, aseaza-le frumos pe suprafata tartei si toarna deasupra sosul parfumat si caramelizat (avand grija sa scoti stelele de anason).
Acuma, ce sa va spun despre tarta asta? E tare buna calduta, cu o lingura de inghetata de vanilie alaturi.  E la fel de buna si peste noapte, cand te scoli hamesit sa dai iama prin bucatarie.  Nu e rea nici a doua zi, daca ai avut grija sa iti dosesti o felie.  Fiindca ai fost prevazator, te poti premia cu un paharel de apfel schnapps tinut la rece!

13 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      inteleg ca o sa ne prefacem ca ne-am impiedicat 🙂 tarta putem manca la orice ora! 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      aha, deci de-aia pe sticla scrie ‘apple schnapps’ , multam de atentionare 🙂 ceai bem la orice ora – eu sunt leshinata dupa cel de ghmbir cu lamaie.

    • Zana Eficientei Reply

      pai rele, n-ai vazut cu se cheama schnaps-ul de mere, Bad Apple ? 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      ei, merele nu erau ‘rele’, le-am alintat eu asa, din cauza schnapsului dat nabii’ 🙂 interesant si gemul tau de mere, ca si cel de corcoduse – pe acesta din urma trebuie sa il incerc neaparat.

  1. Pingback: Tarta cu struguri negri si piersici | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.