Aşa cum povesteam într-unul dintre episoadele trecute ale acestui blog, am nimerit în piaţă peste tarabe întregi de kale şi mangold. Am umplut sacoşele şi am venit acasă fără un plan precis în legătură cu modul în care urma să pregătesc toate aceste verzituri. Despre supa de kale şi chorizo am povestit, acum este rândul unor minunăţii de sărmăluţe (dolmades) în foi de mangold, umplute cu orez, ierburi aromate şi merişoare uscate. Succes deplin! Chiar dacă pretind oarece migăleală, sunt delicioase, uşoare şi parfumate – de mâncat calde ori reci, pe post de fel principal sau de gustare, la prânz ori cină.

Ingrediente

  • 2 legături de frunze frumoase de mangold
  • 200g orez alb sau integral, fiert, scurs, răsfirat delicat cu furculiţa şi lăsat să se răcească
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 2 căţei de usturoi mari, tocaţi fin
  • 1 mână de frunze de patrunjel verde, tocate
  • 2 linguri de mentă proaspătă, tocată
  • 1/2 – 1 linguriţă de mirodenii turceşti (să includă neapărat ardei roşu de Alep) sau alt amestec de condimente orientale pe care îl preferi
  • 1/2 ceaşcă merişoare uscate ori stafide aurii (sau un amestec al acestora, aşa cum am folosit eu)
  • sare, după gust

Opţional:
– pentru servit – iaurt grecesc amestecat cu usturoi zdrobit, puţin suc de lămâie şi sumac
– pentru umplutură sau pentru servit – puţină brânză feta fărâmiţată

Mod de preparare

1. Pune la fiert o oală cu apă. Când clocoteşte, opăreşte preţ de 25 – 30 secunde frunzele de mangold spălate. Trece-le imediat într-un vas cu gheaţă şi apă rece (ca să îşi păstreze culoarea) şi apoi pune-le să se scurgă bine. Taie tulpinile la baza frunzei, apoi scoate, decupând în formă de V, şi partea aţoasă a tulpinii din mijlocul frunzei (acolo unde e cazul). Păstrează tulpinile astfel obţinute, toacă-le cubuleţe. Păstrează şi o ceaşca cu apa în care ai opărit frunzele.
2. Încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie. Pune la călit ceapa, la foc potrivit. După circa 5 minute, când aceasta a devenit translucidă, adaugă tulpinile de mangold tocate şi un praf de sare. Amestecă şi continuă să căleşti, până când bucăţile de cozi de mangold sunt pătrunse. Adaugă usturoiul, căleşte încă 1 minut. Dă deoparte de pe foc, să se răcorească.
3. Într-un castron, combină orezul fiert cu ierburile aromatice tocate, compoziţia cu ceapă din tigaie, merişoarele / stafidele şi ametecul de condimente turceşti. Gustă, asezonează cu sare, dacă mai e nevoie.
4. Preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Unge cu ulei un vas termorezistent potrivit. Pe fiecare frunză de mangold pune, în funcţie de dimensiune, 1 – 2 linguri de umplutură şi împachetează ca la sărmăluţe: acoperă întâi cu porţiunile laterale, apoi rulează.
5. Aşează dolmades-urile în forma pregătită, toarnă deasupra apa păstrată de la opăritul frunzelor de mangold. Acoperă cu folie de aluminiu şi dă la cuptor pentru 20 minute. Scoate din cuptor, aseaza pe un platou. Serveşte cu iaurtul grecesc condimentat şi/sau cu brânză feta sfărâmată.

Dragi cititori şi prieteni, aşa cum mi s-a întâmplat şi alte dăţi, nu am mai apucat să fotografiez sărmăluţele pe farfurie, cu dichis şi cu umplutura delicioasă la vedere. S-au mâncat. Pentru voi, asta înseamnă absenţa unui element vizual ajutător şi decorativ, dar – să vedem întotdeauna partea bună a lucrurilor – şi o garanţie a faptului că nu vă vând gogoşi şi că reţeta asta este cu adevărat excepţională. Am încercat să obţin nişte testimoniale de la cei care le-au consumat cu viteza luminii, însă nu puteau vorbi, că erau cu gura plină. 🙂

dolmades mangold 1

dolmades mangold 2

dolmades mangold 3

dolmades mangold 4

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.