Postarea asta va începe cu o chestiune a cărei singură legătură cu mâncare este verbul „a roade”. Dinţolog fiind, păduri cutreieram … pardon, asta e din alt text, eminescian… însă treaba cu dinţologia e aproape la fel de îndepărtată pentru mine ca şi copilăria. Pentru că altfel nu îmi explic cum de am uitat că şi pisoii îşi schimbă dinţii. Şi rod. Tot ce prind. Şi muşcă. Tot ce prind. Sub asediul continuu al pisicii Spice, a cărei ţintă preferată sunt pentru astfel de leisure activities, dar şi sub ameninţarea unui puseu de meteo – apăsare acută, pe bază de precipitaţii, m-am ascuns în bucătărie. Şi am produs ceva care sper să joace rolul de anti-dans al ploii: o supă de vară cu dovlecei şi roşii. Ca să îmi închipui şi eu cum va fi viaţa după ce îi cresc pisicii dinţii definitivi şi vine, tot definitiv, căldura.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă, tăiată în cuburi
- 4 căţei de usturoi, feliaţi
- 3 tulpini de ţelină, tăiate în bucăţi
- 3 dovlecei potriviţi, spălaţi, tăiaţi în cuburi
- 3 roşii de grădină mari, spălate, tăiate în cuburi
- 400ml pulpă de roşii din conservă
- 1 1/2 litri supă limpede de legume
- 1 linguriţă turmeric
- 1/2 linguriţă fulgi de ardei roşu iute
- 1/2 linguriţă oregaono (dacă aveţi din cel grecesc, e super)
- sare, piper negru măcinat proaspăt
Pentru servit
- puţină zeamă de lămâie
- brânză de capră
- crutoane de casă, pregatite cu sare de mare, ulei de măsline şi cimbrişor
Mod de preparare
1. Într-o oală încăpătoare, pune la încins, pe foc potrivit, uleiul de măsline. Adaugă ceapa, usturoiul şi ţelina tijă. Lasă să se înmoaie, preţ de 4 minute. Adaugă bucăţile de roşie şi condimentele (turmeric, oregano, fulgi de chilli), amestecă şi lasă inca 1 – 2 minute.
2. Adaugă pulpa de roşii şi supa de legume, măreşte focul, dă supei 2 – 3 clocote, apoi micşorează flacără şi lasă să fremete cam 15 minute. Gustă, asezonează cu sare şi piper. O observaţie: am folosit roşii proaspete ŞI pulpa de roşii din conservă pentru că gustul astfel rezultat mi se pare mai proaspăt şi mai intens.
3. Ia de pe foc, lasă să se răcorească preţ de câteva minute. Mixează supa fie în robotul de bucătărie, fie cu un blender de mână. Dacă vrei să fie extrem de fină, o poţi trece şi prin sită (eu, una, nu sunt atât de masochistă şi în plus, îmi place ca ceea ce mănânc să aibă puţin crunch şi textură).
4. Serveşte supa caldă său rece, alături de puţin suc de lămâie, brânză de capră şi crutoane, să şi-o potrivească fiecare după cum doreşte.
Gata, acum supă bună am gătit şi am mâncat, nu mă pot ascunde la infinit în bucătărie. Înţeleg că mai am câteva luni până se termină cu teeething-ul la felis catus, aşa că uraţi-mi succes şi prag cât mai ridicat al durerii. Mă duc să mă sacrific pe altarul creşterii dinţilor la pisicile mici.