Nu e Crăciun fără cozonac, dar nici fără alte bunătățuri dulci pentru musafiri mici și mari. În afară de toate cele tradiționale, îmi place să pregătesc și câte ceva ușurel și proaspăt, cu frișcă și fructe. De data aceasta, m-am tot sucit, m-am tot învârtit și m-am decis să iau o rețetă a verii și să o îmbrac în hainele sărbătorilor de iarnă.
Eton Mess se face, de obicei, cu bezea sfărâmată, friscă și capșune. I-am adăugat câteva ingrediente așa, mai festive, și a ieșit ceva cu adevărat de zile mari.
Ingrediente (pentru 8 – 10 porții, depinzând de cupele sau paharele folosite)
- circa 750 ml frișcă Meggle Creme Patisserie gata îndulcită (pusă din vreme la frigider). Am încercat multe produse de acest tip, însă gama asta, inspirată și folosită de maeștrii bucătari, te face să te simți „chef la tine în bucătărie” și include produse diverse, inclusiv vegane, așa cum este Creme Patisserie Decor.
- 250g afine proaspete, bine spălate
- 2 lingurițe zahăr brun sau 2 linguri lichior de cassis (dacă desertul e doar pentru adulți)
- 400g mascarpone
- 1 baton de vanilie
- 2 pliculețe de zahăr vanilat
- 250g zmeură proaspătă, spălata delicat, nu sub jet de apă, ca să rămână întreagă și frumoasă
- 400 g capșune proaspete, spălate și tăiate în sferturi (am păstrat întregi vreo 10 mai mici și mai frumoase, pentru decor)
- 125g mure, spălate delicat
- 150g fursecuri gen macarons / biscuiți digestivi / biscuiți amaretti
- 75 g bezele (am găsit unele tricolore – albe, roz și vernil, perfecte pentru Crăciun)
Mod de preparare
- Pune paletele mixerului la frigider pentru vreo 10 minute înainte de a bate frișca. Toarnă frișca într-un castron. Taie batonul de vanilie în lung pe jumătate. Cu lama unui cuțit mic, culege toate semințele de vanilie din interiorul batonului și adaugă-le în frișcă. Bate Meggle Creme Patisserie până când este ușoară, albă și spumoasă ca un nor de nea.
- Într-o crăticioară, la foc domol, pune afinele și zahărul brun sau lichiorul de cassis. Lasă să fremete ușurel, amestecând ușor vreme de câteva minute. Dă deoparte, să se răcprească bine.
- Pregătește cupele în care vei așeza desertul, strat gustos după strat gustos.
- Sfărâmă în bucați, într-un bol, fursecurile gen macarons. În alt bol, sfărâmă bezelele.
- Într-un castron, bate brânza mascarpone cu zahărul vanilat, până când obții o cremă omogenă.
- Amestecă jumătate din frișca Meggle cu brânza mascarpone îndulcită.
- Amestecă zmeura cu murele și cu sferturile de capșune.
- Nu îți mai rămâne decât să asamblezi desertul după cum urmează:
- primul strat, pe fundul cupei / paharului – bucăti de fursec tip macaron
- apoi un strat de afine cu siropul lor de zahăr sau lichior de casis
- un strat de frișcă Meggle Creme Patisserie amestecată cu mascarpone
- un strat de fructe amestecate (mure, zmeură, căpșune)
- un strat de bezea ruptă în bucăți
- un ultim și glorios strat de friscă bătută, decorat cu o căpșună și cu fărâmituri crocante de fursec și de bezea.
Așadar, Eton Mess în varianta de Crăciun, plin de culoare, cu un mic zvâc de lichior (nu e musai să fie cassis, poate fi Cointreau sau orice altceva vă face plăcere și vă induce o dulce și nepăsătoare bucurie). Am pregătit 10 astfel de pahare, mai sunt 3 prin frigider și lumea de prin casă le dă niște târcoale vulturești, nici vorbă să se scape din ochi unii pe alții prin vecinătatea frigiderului. Nu-i bai, că e sărbătoare și mai sunt muuulte alte opțiuni dulci la îndemână. Sărbatori fericite tuturor!