Aveam in gradina niste sfecla. Cam amarata, dar mergea. Si niste varzuci-prichindele, care nu promiteau cine stie ce. Asa ca am revizuit o reteta mai veche si am turnat azi in farfurii un bors pe cinste, fierbinte, rosu si acrisor.
Ingrediente
2 linguri ulei vegetal
1 ceapa, tocata marunt
2 salote, tocate marunt
1 morcov mare, dat pe razatoare
1/2 telina, data pe razatoare
1 radacina de patrunjel, data pe razatoare
2 cartofi, taiati in cuburi
1/2 dintr-o varza mica, taiata fideluta
300 – 350g sfecla, curatata si data pe razatoare
sucul unei lamai
smantana
marar verde tocat
sare, piper
Pune la incins uleiul intr-o oala. Adauga ceapa si salotele si lasa-le sa se caleasca un pic, la foc potrivit. Adauga morcovul, telina si patrunjelul, amesteca si lasa inca putin sa se inabuse. Acum e randul sfeclei – pune in oala cea mai mare parte, insa pastreaza o parte pentru mai tarziu.
Acopera totul cu apa fierbinte (cam 1.5 litri), adauga cartofii cuburi si varza fideluta si lasa sa fiarba cam 25 minute, pana se patrund toate legumele. In final, adauga restul de sfecla rosie si lasa inca 2 – 3 minute – vei vedea cum ‘isi revine’ culoarea intensa. Potriveste de sare si piper, adauga suc de lamaie dupa gust si presara cu marar proaspat, tocat.
Daca vrei un bors mai consistent, il poti face cu zeama de carne de vita sau poti adauga 1 – 2 cuburi de supa la fiert. Borsul asta merge la fel de bine iarna, fierbinte si cu smantana, ca si vara – rece de la frigider. Haroshii apetit!
12 Comments
Ufff.. Nu pot să plec de la prăvălie! Îți trimit o casoletă prin motanu Stanislas, să-mi pui niște ciorbică la pachet! Merge la fix pe vremea asta rea… Vezi să o sigilezi bine, că motanu ăsta pofticios mi-o papă pe drum!
sufertas n-ai? sa-ti pun si niste prajiturele de-alea de-o sa ofer maine? 🙂 pe motan ameninta-l ca o pun pe JLo pe el, daca se atinge de ciorba.
Ah, ce bine! Si prajituuuuri! Pai iti trimit o cutie Multiclick 2×2 litri ca am pe stoc 🙂
2 litri???? vrei sa ne iei toata ciorba de la gura???
wow! ce bine arată! m-ai înnebunit!!! reţeta asta tre s-o reţin, e mai mult decât o reţetă, e-un medicament!
adevarat ai grait, medicament curat! si nici nu ingrasa 🙂
Nu am mancat niciodata… e bun? 😀
e foarte, foarte bun si foarte sanatos!
qu’est-ce que c’est „salote”? (nu pot sa intreb pur si simplu „ce e alea?” ca s-ar prinde lumea ca nu stiu 😀 )
salota e o ruda de-a cepei, lunguiata, rosiatica, mai putin ‘agresiva’ si cu un gust mai dulceag. nu-i mare bai daca folosesti in locul lor ceapa rosie – atentie doar ca sunt, de obicei, mai mici decat o ceapa obisnuita.
o alternativa de a mea la borsu de sfecla (ne avand bors in tara asta minunata, unde de altfel se gasesc fel de fel de exoticisme) este cu ghimbir proaspat si cu fructe de padure uscate macinate cu piper negru (si daca gasesti piper nord-african ala este si mai potrivit– e ca un piper aromat cu cuisoare si arata mai lunguiet!!)
asta pentru ca sufer de lipsa de borssss si mi-ai facut pofta! ;(
saracu’ copil!!! daca ar citi maica-ta chestia asta, ar podidi-o plansu’ … noroc ca te-a vizitat de curand 🙂 piper nord african zici … mi-ai dat tema de cercetare 🙂