Sa-mi fie iertate evetualele greseli din titlul in limba teutona, ca nu m-am mai luptat cu germana de pe vremea cand ii fumam tigarile BT tinerei mele meditatoare.  Insa, dupa o seara cu supa de cartofi si bere, nu m-am putut abtine. Buna supa asta, dom’ne, v-o recomand calduros.

Ingrediente

1 lingura ulei de floarea soarelui

1 kg cartofi, curatati si tocati in cubulete

1 morcov, taiat in cubulete

1 tija telina, taiata in bucatele

1 ceapa mica, tocata

2 fire de praz (doar partea alba), taiate in rondele

un varf de lingurita de maghiran uscat

un varf de lingurita de seminte de chimen

1 cub supa de vita

2 linguri babane de smantana

sare (daca mai e nevoie) si piper negru macinat

1 – 2 lingurite otet de mere (dupa gust)

arpagic verde, pentru decor

cateva felioare de wurst fiert pentru fiecare portie

Intr-o oala, pune la incins uleiul.  Caleste mai intai ceapa si prazul, cateva minute, la foc mic.  Adauga morcovul, telina si 3/4 din cartofii cuburi.  Amesteca si lasa pe foc pret de inca 2 – 3 minute.  Adauga cam 1 litru de apa, in care ai dizolvat cubul de supa de vita, apoi maghiranul si semintele de chimen.  Potriveste de sare (la mine nu a mai fost nevoie) si piper negru.  Lasa sa fiarba la foc potrivit cam 40 minute.  Ia de pe foc, lasa sa se racoreasca.

Cat fierbe oala cea mare, pune la fiert in apa cu sare, intr-o craticioara mica, restul de cartofi cuburi. Cand sunt gata, scurge-i bine si da-i deoparte pana la ‘asamblarea’ finala.

Trece prin blender tot continutul oalei celei mari, pana cand obtii o supa cremoasa si omogena.  In timp ce o mixezi, adauga-i smantana si otetul de mere.  Toarn-o la loc in oala, adauga cartofii cuburi.  Cand servesti, aseaza in fiecare farfurie cateva felii de wurst fiert si presara cu arpagic verde tocat . Eu una era sa mananc trei portii, noroc ca m-am mai umflat si cu bere si m-am calmat.  In rest, prost si la mai mare!

6 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      am vazut ca ai facut supa crema de legume 🙂 mie asta mi-a placut pentru ca e aromata de la maghiran si chimen, usor acrisoara de la otet si se pupa perfect cu gustul sarat si afumat al wurst-ului.

  1. Pfua,

    Si iata cum s-a dus pustiului dieta mea, inainte de a fi debutat. Mi-am sunat barbatu inginer sa culeaga doo tije de praz, ca doo tevi, mno..si diseara execut!
    Presimt ca nu vor ramane urme dupa marea batalie cu oala.
    V-am pupezat.

    Monica

    • Zana Eficientei Reply

      Monica, sa ne spui cum a iesit 🙂 inginerului ar cam trebui sa ii placa asa o chestie … nemteasca 🙂

  2. Zano,

    A iesit geniala! runda mea de 4 portii s-a dovedit a fii suficiente pentru doua portii mari si infulecate pe nerespirate. Diseara o repetam, ca sa fim siguri ca nu ni s-a parut 😛
    Si maine bag o rata pe varza, ca deh, se impune ceva mai „diet” 😛

    Multumim inca o data de reteta,

    Mon

    • Zana Eficientei Reply

      ma bucur ca v-a placut, da’ luati-o mai incet, ca nu vreau sa va am pe constiinta la capitolul kile in plus. sa se noteze, de rata pe varza nu sunt responsabila eu! 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.