Remuscarile sunt lucru mare. Cine m-o fi pus sa mananc aproape continuu pentru vreo 2 zile si 2 nopti? Cine m-a trimis seara in camara, pentru inca o feliuta de cozonac? Cine naiba a pus in frigider atata haleala? Toate acestea rostite cu glas mic si tremurat si cu ochii atintiti in infioratoarele cifre de pe cantar. Presupun ca stiti voi despre ce vorbesc.
La remuscari se adauga, fireste, si MARILE rezolutii de inceput de an. Nu mai fac aia, nu mai dreg ailalta, ba ma apuca de facut contrariul a ceea ce faceam pana acum. Pe bune, chiar nu ne plictisim niciodata de treaba asta cu angajamentele aiuristice din primele clipe ale lui ianuarie? In cazul meu, ma apuc – ca in fiecare an de vreo zece ani incoace – sa mananc dietetic ori vegetarian. Dupa vreo trei luni de stradanii, revin la regimul meu alimentar normal, un regim de altfel temperat si suficient de sanatos. Exceptie facand micile excese ocazionale. Si ciocolata. Si branzeturile bune. Si… hmm, mai bine sa trecem mai departe, la reteta perfect echilibrata pe care v-o propun astazi. Este rezultatul acestei perioade tulburi de inceput de an, insa v-o recomand cu caldura. 🙂
Ingrediente
1 cana de linte, spalata in cateva ape
5 ardei rosii, taiati in doua, curatati de seminte si fibre
2 linguri de ulei de masline
2 morcovi curatati, taiati in cubulete
3 tulpini de telina, curatate, tocate in fasiute subtiri
1 ceapa de dimensiune medie, tocata marunt
3 catei de usturoi sanatosi, tocati marunt
1 cutie de 400 ml pulpa de rosii
125 ml apa
sare, piper, boia dulce, oregano uscat
1 legatura de patrunjel verde, tocata
Pune lintea intr-o cratita, acopera cu apa rece si pune la fiert. Cand clocoteste, da focul mai mic si lasa sa fiarba cam 20 minute. Cand a fiert, scurge si limpezeste sub jet de apa rece.
Intr-o tigaie care nu lipeste, incinge uleiul de masline si pune la calit, pe rand si la flacara molcoma, ceapa, apoi usturoiul, morcovul si telina.
Acum, lintea fiarta merge la loc in cratita, i se adauga legumele calite, pulpa de rosii si apa. Asezoneaza cu condimentele – sare, piper, boia si oregano. Presara patrunjelul tocat fin si amesteca bine.
Preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius.
Tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Umple jumatatile de ardei cu lintea, aseaza in tava, picura deasupra putin ulei de masline si da la cuptor pentru aproximativ o ora.
Serveste ardeii calduti, cu niste feta faramitata deasupra.
Pofta buna, un 2014 excelent si succes cu rezolutiile voastre personale pentru acest inceput de an!
2 Comments
ce coincidenta,tot cu lintea am cochetat si eu zilele astea,ultima reteta a lui ottolenghi din the guardian.un link de pe fb s-a transformat brusc in ceva ce nu va mai lipsi din menu-ul meu lunar.:) iar ideea ta cu ardeii deja imi da tircoale,numai sa-mi spui ce fel de linte ai folosit,verde,rosie,etc.
Pingback: Linte à la Ottolenghi /Lentils Ottolenghi style | Alison's Trials