Ne aşteaptă zile grele. Cu mâncare care te lasă lat. Şi cu cozi la medicamente pentru care se fac reclame stupide la televizor. Pardon pentru paranteză, însă, dacă tot a venit vorba despre farmacie, să vă spun ce m-a lăsat mască zilele trecute.
În cântecelul de trei parale interpretat de două vedete (când spun vedete, mă gândesc aşa, la nivel de microraion), dedicat propăşirii unui lanţ de farmacii, apărea un vers uluitor: „şi surprize pentru pitici”. Mai erau şi alte rime – mămici, bunici, pe foarte scurt, toată lumea voia la farmacie. Dincolo de versul facil şi de montarea în stil kommunist-disco-Friedrichstadt-Palast, mi s-a părut în acelaşi timp ilar şi grav următorul lucru: copiii erau invitaţi să considere farmacia un loc magic. Un loc în care e bine şi e interesant să mergi, căci vei avea parte de surpize. Eu zic să ne mai înfrânăm elanul comercial şi să îi lăsăm pe bieţii micuţi să se mai bucure şi ei, înainte de a avea nevoie de pilule pentru digestie uşoară, suplimente pentru nervi şi unguente pentru şale. E suficient că suntem o naţie de adulţi ipohondri, măcar ăştia tineri să nu înveţe că, în viaţa asta, există 3 drumuri mari şi late: la bancă, la farmacie şi la supermarket.
Mai bine să mergem cu toţii la piaţă, să ne cumpărăm nişte lucruri proaspete şi să facem o supă bună şi sănătoasă. Cum ar fi cea din reteta următoare.
Ingrediente
- 2 linguri de unt
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 4 morcovi, curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe
- 1 cană de linte roşie
- 1 lingură de harissa (de la Carrefour)
- 1 1/2 linguriţe chimion pulbere
- 1 1/2 linguriţă coriandru pulbere
- 1 linguriţă scorţişoară pulbere
- 1/4 linguriţă ienibahar pulbere
- 1/2 linguriţă turmeric
- 3 – 4 căni supă limpede de pui sau de legume
- 1 lingură sirop de arţar sau miere
- 1 linguriţă suc de lămâie
- sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust
Când serveşti:
- iaurt grecesc
- boia afumată şi / sau chimion pulbere
- coriandru sau pătrunjel verde tocat
Mod de preparare
- Topeşte untul într-o oală, la foc mediu. Pune ceapa să se înmoaie, cam 2 minute. Adaugă morcovii şi mirodeniile şi continuă să căleşti circa 6 – 8 minute, până când morcovii sunt pătrunşi şi simţi aroma combinaţiei de spices cum se înălţă din vas.
- Pune acum în oală supa limpede, lintea şi harissa. Adu amestecul la punctul de fierbere, miscoreaza flacăra şi lasă să fremete 20 – 30 minute, până când e facută lintea.
- Ia supa de pe foc, lasă să se răcorească un pic şi mixeaz-o fie cu un mixer de mână, fie în blender, până când obţii un amestec cremos, dar nu complet omogen.
- Reîncălzeşte supa, asezonează cu sare şi piper. Serveşte în boluri mari, cu iaurt grecesc, un praf de boia sau chimion şi verdeaţă proaspătă tocată. (uneori, eu am presărat deasupra frunze de mentă uscate sau proaspete). Pune alături o bucată de lipie şi gata, masa de prânz e asigurată.
Şi pentru că am început postarea asta cu o farmacie, mi se pare normal să închei cu nişte informaţii nutriţionale: lintea e o excelentă sursă de fibre, proteine şi fier. Pentru reţeta de astazi sau pentru multe altele de pe acest blog (fie ele supe sau garnituri de tot felul), îţi recomand să o ai în permanenţă în cămară.