Spre deosebire de Crăciun, care începe – pe stil nou şi comercial – de prin septembrie şi e încununat de o masă abundentă, veselă şi sclipitoare, Paştele pare de-a dreptul neglijat. Cel puţin din punctul de vedere al felului în care aranjăm masa. Nu străbate nimeni oraşul în lung şi în lat pentru decoraţiuni speciale, nu se convoacă reuniuni de familie pentru alegerea temei coloristice. Pe scurt, ne gândim mai mult la CE vom pune pe masa de Paşte şi mai puţin la CUM va arăta această masă.

Pentru că mai sunt câteva zile până atunci, cred că nu ne-ar strica câteva idei, fie ele născute din experienţa mea de gazdă cu repetiţie, fie adunate de prin reviste şi de pe site-uri de specialitate. Iată cum poţi reda mesei de Paşte stropul de magie care i se cuvine:

  • Nu lăsa vesela cea frumoasă, tacâmurile „bune”, paharele de cristal ori feţele de masă brodate să fie doar receptacule de praf, prin vitrine şi sertare. Chiar dacă sunt amintiri preţioase de familie, foloseşte-le. Dacă nu acum, când? Da, se va mai sparge vreun pahar, se va mai păta cu vin roşu vreun şervet. Şi? Nu pentru asta au fost făcute şi lăsate ţie moştenire?
  • Anul ăsta se poartă pastelurile care, nu întâmplător, sunt perfecte pentru o masă de Paşte elegantă. Alege nuanţe palide de roz, verde, bleu, lavanda şi galben pentru ouăle vopsite. Un coş cu iarbă sau grâu verde şi câteva ouă de acest fel sunt suficiente.
  • Pieţele sunt pline de flori superbe – narcise, lalele, bujori. Un aranjament floral central, cu vasul aşezat într-un coş de nuiele va aduce primăvara pe masa ta, chiar şi atunci când afară e rece şi urât.
  • În raioanele de dulciuri şi în cofetării se găsesc figurine frumoase de ciocolată, reprezentând iepuri sau puişori de găină şi drajeuri multicolore. Foloseşte o fructieră de sticlă cu picior sau un cozonac copt în formă de colac împletit, pentru a alcătui piesa de rezistenţă a mesei de sărbătoare. Poţi fi sigură că, până la desert, toată lumea va fi cu ochii pe decorul dulce!
  • Leagă şervetele impaturile cu fire de rafie în care ai prins o lalea sau o narcisă.
  • Aşează lângă fiecare farfurie un mic cadou de la Iepuraş. Nu e nevoie de investiţii serioase – e suficientă o bucată de celofan colorat, legat cu un şnur frumos, în care ai pus o mână de mini-oua de ciocolată şi de bomboane colorate. Sau un mic ghiveci învelit în hârtie creponată pastel, cu un bulb de narcisă aproape înflorită.
  • Ne-am obişnuit deja cu coroniţele multicolore, care decorează uşile caselor noastre de Crăciun. Ce-ar fi să foloseşti o idee similară şi de Paşte? Pe un cerc din sârmă sau din nuiele, împleteşte / flori de primăvară, panglici şi bucăţi de material imprimate, în culori asortate. Oaspeţii tăi vor ştii, din prima clipă, că sunt bineveniţi.
  • Dacă vrei o masă cu adevărat tradiţională, foloseşte castroane româneşti smălţuite, suporturi din lemn pentru oale şi ştergare simple, din în sau din cânepă, pe post de şervete.
  • Nu e nevoie să cheltui o avere pe decorul pentru masa de Paşte. Poţi recicla borcane frumoase, pe care le umpli cu verdeţuri şi legume – castravete, morcov, ardei roşu – tăiate beţişoare, perfecte alături de o cremă de brânză aromată. Poţi picta în culori pastel cutii de conservă, care vor fi ghivece fantastice sau suporturi pentru lumânări din ceară naturală.
  • În ultimul rând, dar cel mai important: nu exagera! Pentru ca masa de Paşte să nu arate ca o sorcovă de Anul Nou, alege o faţă de masă albă sau în culori neutre şi rezistă tentaţiei de a o înzorzona. Cum bine zicea faimosul arhitect Mies van der Rohe, less îs more! Mai ales de Paşte.

La final, pentru că aşa stă în caracterul acestui blog, o reţetă pe care o gasesti, integral, aici. De fapt, o alternativă interesantă şi gustoasă la mâncărurile şi fripturile de miel pe care le pregătim, de obicei, pentru Paşte. Plus ilustraţiile ei explicative. Spor la pregătiri, aştept fotografii cu mesele voaste frumoase de sărbătoare!

cartofi 1

cartofi 2

cartofi 3

cartofi 4

cartofi 5

cartofi 7

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.