A inceput navala merelor, semn ca nici toamna nu e departe. Anul trecut am copt aproape non stop placinte si tarte cu mere, asa ca anul asta am decis sa iau o pauza si sa pregatesc ceva ce as putea pastra si peste iarna.

Celebrul apple sauce mi s-a parut un fel de papa pentru copiii si batranii fara dinti, asa ca am preferat un experiment destul de tricky: apple butter.  M-a entuziasmat mai ales faptul ca, pe net, lumea se inghesuie cu nenumarate moduri in care untul asta de mere poate fi folosit.  Va las si pe voi sa contemplati lista pe care am compilat-o:

– pus pe clatite calde

– in sandwich-uri, amestecat cu branza philadelphia sau cu unt de arahide sau chiar cu mustar (mai ales in combinatie cu carne de curcan fripta sau sunca)

– in tarte (posibil si in amestec cu dovleac), muffins, prajiturele si placinte

– intr-o excelenta reteta de sos barbecue (pe care o voi dezvalui la momentul oportun 🙂 )

– la breakfast, amestecat cu branza cottage sau iaurt, ceva stafide si nuci, apoi presarat cu scortisoara

– cu/pe cotlete sau carnati de porc

– cu cartofi dulci la cuptor

– in chip de glazura pe bucati  mari de carne la cuptor (in amestec cu sos de soia, sos worchestershire, putin usturoi sau ceapa calita

Cred ca ajunge, nu-i asa? 🙂

Ingrediente (pentru 3 borcane de 400g … si ceva in plus)

2 kg mere, curatate de cotor si taiate in bucati potrivite (ionatane, in cazul meu)

1.5l suc de mere (eu am luat din cel bio, fara zahar adaugat, de la carrefour)

475g zahar tos

1.5 lingurite scortisoara pulbere

0.5 lingurita cuisoare pulbere

un praf de nucsoara

un praf de enibahar

sucul de la o lamaie

Intr-o oala incapatoare, pune merele si toarna deasupra sucul de mere.  Fierbe totul la foc mic, pentru circa 25 – 30 de minute, pana cand merele s-au inmuiat bine.  Lasa sa se racoreasca pret de cateva minute, apoi trece totul prin blender, in mai multe reprize, ca sa obtii un fel de sos de mere mai  subtire.

Pune din nou in oala cea mare, la foc redus, si pregateste-te pentru o fiertura de durata – cam 2 ore.  Amesteca frecvent si adauga, rand pe rand, putin cate putin: zaharul, sucul de lamaie si mirodeniile.  Catre finalul intervalului, vei observa cum se schimba consistenta (devine mai dens), bolboroseste si improasca (sfatul meu e sa il acoperi partial cu un capac sau cu o plasa speciala pentru prajit). Amesteca acum mai abitir, sa nu se prinda pe fund.

Cat fierbe untul asta de mere, pregateste borcanele.  Mai intai, le speli bine cu apa fierbinte si putin detergent.  La fel si capacele. Borcanele le pui in cuptorul incins la 110 grade Celsius pentru 20 de minute, iar capacele le stergi cu o carpa curata si le pui deoparte.

Cand e gata fiertura, o torni fierbinte in borcane, stergi gura borcanelor cu un prosop de hartie curat, apoi inchizi bine capacele.  Asezi borcanele intr-o mega-oala (pe fundul careia ai pus o carpa de bucatarie impaturita) si torni deasupra lor apa clocotita, sa le acopere cu cateva degete.  Fierbi 10 minute pe foc vioi, scoti cu mare grija din apa (sunt ff fierbinti) si lasi pana a doua zi, sa se raceasca incetisor.

Gata, acum ai o provizie de apple butter decenta.  E o pasta densa, cu o culoare profunda, de caramel rosiatic.  Gustul e dulce-acrisor si foarte parfumat, perfect pentru a echilibra tot felul de retete.

Pe mine ma mai asteapta cateva reprize, dupa cum se poate vedea din fotografiile merelor din gradina.

Wish me luck!

8 Comments

  1. foarte bine arata untul asta de mere!
    dar nu ne poti da o reteta si pentru unt traditional?
    saru mana!

    • Zana Eficientei Reply

      unt traditional n-am facut niciodata pana acum, dar e o idee … voi studia 🙂

  2. zana draga, ieri am facut apple butter dupa reteta ta:) a iesit delicios, super delicios cu o textura fina, dar foarte, foarte uratzel… ma refer la culoare, un fel de ocru, sau cacaniu cum a sugerat publicul 😀 de ce arata asa? din cauza ca l-am fiert doar o ora jumate (era deja foarte gros si l-am luat de pe foc) ? sau din cauza ca am folosit suc de mere facut in casa?

    • Zana Eficientei Reply

      probabil ca e din cauza sucului, eu am folosit suc de mere bio, de la carrefour si acela era perfect transparent. cat despre timpul de fierbere, nu prea cred ca aiba legatura cu culoarea, atata timp cat consistenta era cea buna. ce soi de mere ai folosit? oricum, nu cred ca trebuie sa iti faci mari probleme – de cele mai multe ori il vei folosi in retete de cookies, de tarte, etc. asa ca n-o sa vada nimeni culoarea. cu toate ca eu l-am mancat si pe paine prajita cu unt si a fost o nebunie.

  3. Pingback: Tarta cu mere rele | Zâna Eficienţei

  4. Pingback: The apple pie strikes again, de ziua Simonei! | Zâna Eficienţei

  5. Pingback: That kind of ‘aaaa!’ moment. And puff pastry. | Zâna Eficienţei

  6. Pingback: Rulada usurica, umpluta cu apple butter | Zâna Eficienţei

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.