Alături de calamarul marinat la grătar (recipe to follow soon), acest peşte la grătar s-a dovedit cel mai mare succes al mesei noastre din weekend-ul trecut. Lucru care va fi, sper, confirmat de catre unii dintre beneficiari. După ce eu l-am pregătit, bărbatul casei l-a fript şi lumea l-a devorat, am tras următoarele concluzii, pe care ţin să vi le împărtăşesc. 1. Pentru succes garantat la grătar, mergeţi pe „rasa” asta de peşte – e suculent, gustos, uşor de pregătit şi permisiv cu garniturile. 2. Nu vă sfiiţi să cereţi vânzătorilor să cureţe peştele în magazin – nu are niciun sens să umpleţi bucătăria de solzi, când lucrul ăsta a început, slavă Domnului!, să devină parte din job description-ul lor, aşa cum e peste tot în lume. 2 bis. Când ajungeţi acasă, verificaţi că au scos şi branhiile (care trebuie, desigur, să fie roşii, ca dovadă a prospeţimii). Dacă nu le-au scos, vă revine această misiune relativ ingrată, că înţeapă. 3. Când faceţi peşte întreg la grătar, fiţi delicaţi şi răbdători, purtaţi-vă frumos cu el. Şi veţi fi răsplătiţi! 🙂
Ingrediente (pentru circa 10 persoane)
6 bibani de mare potriviţi ca dimensiune
ulei de măsline
sare de mare
piper proaspăt măcinat
2 bulbi de fenicul (ştiu că am cititori care au ceva cu feniculul, să facă bine să sară de rândul ăsta, deşi nu ştiu ce pierd), spălaţi şi curăţaţi, cu ciuful de frunzuliţe păstrat deoparte
2 lămâi, spalate si taiate in felii mai grosute
Mod de preparare
1. Spală peştii, apoi usucă-i. Dacă peştele e ud, condimentele nu se vor lipi de el, iar el se va lipi mai uşor de grătar.
2. Sareaza-i (un strop mai mult decât ţi se pare suficient) pe afară şi în interior. Aceeaşi operaţiune cu piperul sau alte mirodenii.
4. Unge-i bine, pe dinafară şi pe dinăuntru, cu ulei de măsline.
4. Umple peştii cu felii de fenicul şi de lămâie. Îndeasă pe unde apuci şi frunzele de la fenicul, că sunt parfumate şi arată bine.
5. Încinge grătarul foarte curat şi bine uns.
6. Aşează peştele pe grătar, cu coada cât mai departe de centrul flăcării (se arde cel mai uşor).
6. Flăcăra trebuie să fie potrivită, nu prea mare – e important, pentru că nu vrei peşte cu pielea arsă şi carnea crudă.
6. Întoarce peştele O SINGURĂ DATĂ, la minim 5 minute după ce l-ai aşezat pe grătar, pentru ca pielea să se desprindă uşor, fără să se rupă. Foloseşte un cleşte mare şi o spatulă, pentru ca operaţiunea să se desfăşoară fără accidente.
7. În privinţa timpului de coacere, depinde de dimensiunea şi grosimea peştelui. În acest caz, a fost vorba despre vreo 7 – 8 minute pe fiecare parte.
8. Ridică peştele cu grijă de pe grătar, aşează-l pe un platou şi lasă-l să se odihnească vreo 5 minute. Dacă poţi. Eu nu am putut. Nici măcar să fac o fotografie asa cum trebuie, pentru blog. Până să ajung la tavă, faptul (şi mare parte din peşte) era consumat. Dupa cum se poate observa.