În urma acestor zile de aprovizionare oarecum frenetică și dezorganizată, m-am trezit cu o casoletă de jumătate de kilogram cu afine în frigider. Cu toată bunăvoința mea în a le face, cu regularitate, parte a micului dejun, am realizat că mare parte vor ajunge la lada de gunoi. Ca să fiu consecventă cu noul nostru credo, acela de a irosi o cantitate cât mai mică de mâncare, am căutat de urgență rețete cu afine. Și iată rezultatul.
INGREDIENTE
(pentru o formă rotundă cu diametrul de 20 cm sau una pătrată cu latura de 23 cm)
Pentru blat
- 100g crackers integrali
- 100g făină de migdale sau migdale mărunțite
- 100g unt topit
- 70g zahăr tos
Pentru cremă
- 400g cremă de brânză (gen Philadelphia)
- 225 afine proaspete sau congelate
- 70g zahăr tos
- 1 ou mare
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- Sucul unei lămâi
- 1 linguriță esență de vanilie
MOD DE PREPARARE
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetează forma cu hârtie de copt, lăsând margini suficient de lungi, care atârnă peste margine, care să te ajute să scoți prăjitura din formă atunci când este gata.
- Mărunțește mai sus menționații crackers împreună cu migdalele în robotul de bucătărie, până când obții un amestec de consistența nisipului. Pune combinația asta într-un castron, adaugă zahărul și untul topit, amestecă bine. Toarnă totul în forma tapetată cu hârtie, apoi presează cu fundul unui pahar, ca sa obții un blat uniform.
- Pune crema de brânză în vasul unui mixer și amestec-o, la turație medie, timp de 1 minut. Adaugă pe rând zahărul, oul, coaja și sucul de lămâie, apoi esența de vanilie și amestecă, păstrând turația medie a mixerului, timp de circa 3 minute. În final, trebuie să obții o consistență fluidă și aerisită. Oprește mixerul, adaugă afinele și înglobează-le delicat, cu o spatulă.
- Toarnă crema peste blatul din formă și netezește. Dă la copt pentru 30 – 35 minute, până când marginile s-au rumenit și crema a căpătat consistență.
- Scoate din cuptor și lasă prăjitura să se răcorească minim 30 de minute pe un grătar. Scoate prăjitura din formă, așează pe un platou și dă la frigider pentru cel puțin 3 ore, înainte de a servi. (eu n-am avut răbdare și marginile au ieșit cam zdrențuite, mă scuzați, dar pofteam îngrozitor!).
- Pudrează cu zahăr și dă-i bătaie, e un desert de vară delicios, dulce-acrișor și răcoros.