Am facut aluatul – ca de obicei – in masinaria de paine. Reteta tip a fost adaptata – am adaugat ierburile italienesti si rosiile uscate si am folosit ulei de masline, pentru o aroma meridionala.
Ingrediente
360ml apa calduta
1.5 linguri ulei de masline
1 lingurita sare
1 lingurita ierburi italienesti (am un amestec de rozmarin, boia dulce, piper negru, piper rosu, busuioc, cimbru si cimbrisor)
1 lingura zahar (eu am pus brun)
2 linguri lapte
570g faina (am amestecat 200g faina alba si 370g faina integrala)
3.5 lingurite drojdie uscata
50g rosii uscate, in ulei, bine scurse si taiate bucatele
Pui in masinarie ingredientele de mai sus, in ordinea de mai sus, cu exceptia rosiilor uscate. Masinaria o programezi pe optiunea pentru framantat fara copt (cred ca ii zice ‘program pentru aluatul de pizza’).
In a doua faza de framantare, adaugi bucatelele de rosii uscate. Cand robotul si-a facut treaba, scoti aluatul din cuva pe un blat presarat cu faina.
Aluatul il imparti in vreo 16 chifle pe care le asezi in 2 tavi, pe cate o foaie de hartie de copt. Acoperi tavile cu cate un prosop curat de bucatarie si lasi sa creasca vreo jumatate de ora.
Intre timp, preincalzesti cuptorul la 220 grade Celsius.
Pui tavile la cuptor pentru 15 – 20 de minute – la jumatatea timpului le schimbi intre ele, ca sa se rumeneasca chiflele frumos si uniform.
Au iesit niste chifle aurii, cu o crusta crocanta si miez parfumat. Eu le-am devorat cu putin unt si cu pasta de anchois – una dintre marile mele preferinte.