Dupa cateva zile improvizatii pe genunchi (deh, criza de timp!), publicul fomist din casa incepuse sa scandeze: su-pa! su-pa!su-pa! Frigiderul era cam gol, pe la piata nu mai ajunsesem de ceva timp, asa ca am ravasit congelatorul si am gasit ce gasesc intotdeauna pe fundul vreunui sertar: mazare congelata. In gradina de ierburi menta isi face de cap ( sfatul meu: daca plantati menta, faceti-o fie intr-un ghiveci, fie intr-un container ingropat, altfel nu mai scapati de ea), asa ca am profitat de ocazie si am pus de-o supa cu … mazare si menta, bineinteles!
Ingrediente
2 cartofi potriviti, curatati si taiati cuburi
1 legatura de ceapa verde, tocata
1 catel de usturoi, usor zdrobit
1 litru supa limpede de pui sau de legume (ok, da, tot cu niste cuburi + apa m-am descurcat si de data asta)
250g boabe de mazare (congelata, daca nu e de-aia proaspata, mult mai dulce si buna)
4 – 5 linguri de menta proaspata, tocata
1 praf teapan de zahar brun
1 lingura de suc de lamaie sau de lime
smantana sau lapte batut, dupa gust, pentru servit
Pune intr-o oala potrivita cartofii, ceapa si usturoiul si toarna deasupra supa fierbinte. Lasa la fiert cam 15 minute, sa se inmoaie bine cartofii.
Separat, intr-o craticioara, opareste 3 linguri de boabe de mazare, 5 – 6 minute, apoi scurge si tine-le in apa foarte rece, ca sa isi pastreze culoarea cea verde si proaspata.
In oala cea dintai, dupa ce au fiert cartofii, adaugi restul de mazare si lasi sa fiarba inca 10 minute.
Dai deoparte, sa se racoreasca. Torni in blender, adaugi zaharul, menta tocata si zeama de lamaie si mixezi, pana cand supa e fina si omogena.
Pui la loc in oala, potrivesti de sare si piper si amesteci cu boabele de mazare intregi. Servesti cu smantana sau lapte batut. Noi am mancat-o rece, aproape de la frigider si a fost excelenta.