Mie – la intoarcerea din vacanta si pe niste calduri infernale – nu imi arde de gatit.  As putea trai cu branza telemea si rosii de gradina pe toata durata caniculei.  Plus niste ciocolata buna, evident.  Din fericire, nu sunt singura pe lume.  Apartinatorilor mei le e foame.  Zilnic.  De trei ori pe zi.  Indiferent de temperaturile exterioare.   Si, de aceea, Zana voastra trebuie sa se foloseasca de viclesuguri si tertipuri, de scurtaturi si de volte indemanatice, pentru a imbina utilul cu placutul.  Un exemplu de cameleonism gastronomic desavarsit este si ciorba asta de fasole facuta pe genunchi.  Sper sa fie de ajutor si altor gospodine si gospodini supusi zilnic torturii mentale exercitate prin faimoasa replica ‘Si noi ce mancam azi?’

Ingrediente

2 linguri ulei

2 cepe noi, potrivite, tocate marunt

2 morcovi taiati cubulete

2 radacini de patrunjel, taiate cubulete

1 pastrarnac taiat cubulete

1 ardei capia, taiat fasii

3 cutii de 400g cu fasole boabe  – doua cu bob mare si alb, alta rosie

1 / 2 cutie 400ml pulpa de rosii

sare, piper negru, putina boia afumata

1/2 legatura patrunjel verde tocat

1 /2 legatura marar verde tocat

1/2 legatura leustean verde tocat

pentru servit – otet de mere, ardei iute

Pune uleiul la incins intr-o oala.  Cand e fierbinte, adauga ceapa tocata, lasa se se inmoaie si sa devina translucida, cam 4 minute pe foc potrivit.  Adauga morcovul, patrunjelul radacina, pastarnacul si ardeiul si amesteca bine.  Acopera cu capac si caleste legumele pret de 3 – 4 minute.

Toarna deasupra cam 1.5 litri apa clocotita si lasa sa fiarba pe foc mediu, pana cand legumele sunt patrunse.  Acum pune in oala boabele de fasole scurse si clatite in cateva ape.  Lasa pe foc pentru 2 – 3 clocote.  Adauga la final pulpa de rosii, potriveste de sare, piper si boia afumata – sa mai fremete usurel, sub capac cateva minute si e gata.

Presara cu verdeata tocata si pune pe masa.  Lasa fiecare mesean sa acreasca si sa iuteasca dupa cum il taie capul si du-te sa stai sub umbrela, cu o carte buna si o cana mare de ceai de la gheata.  Cand te-oi intoarce, oala o sa fie goala.  Ca sa vezi….maine trebuie sa gatesti iarasi.

 

 

 

 

 

 

Write A Comment