Dupa dovleci, bineinteles, dovleceii. Dovleceii, dragi prieteni si cititori, sunt una dintre legumele care cresc in frigiderul meu.  Zau.  Nu stiu cum reusesc, insa am intotdeauna vreo 2-3 care stau alungiti comod in sertarul pentru vegetale.  De cum ma vad, imi arunca o privire plictisita, care pare sa spuna: „Bun, si pe noi de ce naiba ne-ai mai cumparat DIN NOU?”.  Aceasta fiind trista stare de fapt, m-am gandit sa ii onorez cu o reteta speciala si, din aceeasi lovitura, sa ma eliberez de ei si de aluziile lor suparatoare. Asa ca am facut o salata.

Ingrediente

3 dovlecei mari, taiati in felii subtiri, cam de jumatate de cm grosime

2 linguri ulei de masline

1 lingura seminte de fenicul

150g bacon, taiat marunt

1 capatana de fenicul, curatata si taiata in fasii cat mai subtiri

200g branza proaspata de capra, faramitata

sucul unei jumatati de lamaie

ulei de masline extravirgin, sare, piper negru proaspat macinat, pentru asezonat

Mod de preparare

  1. Intr-un castron incapator, amesteca bine feliile de dovlecel cu semintele de fenicul si uleiul de masline.
  2. Incinge o tigaie-gratar si pune feliile de dovlecel sa se rumeneasca frumos, pe ambele parti.  Va trebui sa faci operatiunea asta in mai multe transe, ceea ce e un pic enervant.  Un pahar de vin alb rece la indemana ajuta……
  3. Cat timp perpelesti dovleceii pe gratar, ca sa nu te plictisesti, poti pune si bacon-ul intr-o tigaie bine incinsa.  Il lasi sa devina auriu si crocant, dai deoparte de pe foc. Pui bucatelele de bacon pe o farfurie tapisata cu un servet de hartie, care sa absoarba grasimea in exces.
  4. Acum iei alt castron mare si frumos, pui in el feniculul taiat fin, dovleceii la gratar si bacon-ul crispy. Amesteci bine, presari branza de capra sfaramata si mai amesteci inca o data, mai cu mila.
  5. Bati intr-un bol uleiul de masline extravirgin cu sucul de lamaie si torni peste salata.  Gusti, potrivesti de sare si piper negru si mai amesteci, tot cu mila, inca o tura.

Acum stiu ce ma asteapta.  Agneswood si unii domni din anturajul meu apropiat vor stramba din nas la fenicul si altele asemenea. Treaba lor, eu am scapat cu bine si cu o salata excelenta de invazia dovleceilor.  Sau, ma rog, asa am crezut.  Pentru ca azi am mai gasit unul in frigider. (va urma)

2 Comments

  1. agneswood Reply

    eeeegzact.
    no fenicul, of course, nu-i bun.
    îi salut pe domnii mai sus-pomeniţi şi îi felicit pentru gusturile noastre alese :))
    chestia pentru care sunt invidioasă e alta: cum se face că deşi persişti în reţete cu ingrediente la care strâmbăm din nas, noi totuşi te iubim ??????
    (mi-am permis să cred că şi ei simt asta, dacă sunt în anturajul tău culinar apropiat)

    • Pentru ca merit, na, ca in reclama aia. 🙂 ei nu prea au încotro, pentru ca o sa le fie foame si maine si trăiesc, săracii, cu speranța. :)))

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.