Poate ca nu stiti asta despre mine, insa urasc sa prajesc lucruri.  Uleiul care sare prin toata bucataria, mirosul din casa, din haine si din par m-au facut oarecum alergica la metoda ‘deep fry‘.  In ordine, am in dulap aparatul adecvat (fripteoza, dupa cum am auzit ca ii spune lumea buna), insa chiar si asa nu ma pot auto-convinge decat arareori sa ma avant spre baia de ulei.  Din nefericire pentru mine, exista retete dupa care ma innebunesc si care nu pot fi pregatite altfel. Pentru o astfel de reteta, am facut un mare sacrificiu si am trecut la ceaun.

Ingrediente

600g piept de pui, taiat in fasii late de max. 5 cm

2 – 3 linguri light soya sauce

2 linguri zahar brun

sucul unei lamai

6 linguri faina de porumb (maizena)

ulei pentru prajit

1 plic sos Peking Lemon (de la Blue Dragon)

2 fire de ceapa verde, tocate

Pune fasiile de piept de pui intr-o cutie de plastic.  Toarna deasupra zaharul, sucul de lamaie si sosul de soia.  Amesteca bine, sa se acopere cu marinata si da la frigider cel putin 30 minute.

Incalzeste uleiul in ceaun.  Scurge bine fasiile de pui intr-o strecuratoare.  Pune faina de porumb intr-o farfurile adanca.  Atunci cand uleiul e bine incins, treci fiecare fasie de pui prin faina de porumb si pune-o la prajit in uleiul incins.  Nu inghesui bucatile in ulei, pentru ca acestea sa ramana crocante si aurii.  Va fi nevoie, probabil, sa faci operatiunea in mai multe transe. Pe masura ce puiul s-a rumenit, pune bucatile intr-un castron tapetat cu hartie absorbanta si acoperit.
Preincalzeste cuptorul la 140 grade Celsius.  Dupa ce ai terminat de prajit puiul, pune bucatile intr-o tava antiadeziva si da la cuptor pentru inca 15 – 20 minute. Aseaza plicul de sos de lamaie intr-o cana sau intr-un bol si toarna deasupra apa fierbinte. Lasa sa se incalzeasca pana cand puiul e gata.

La final, asambleaza : aseaza bucatile de pui intr-un vas de ceramica, toarna deasupra sosul cald si presara cu ceapa verde tocata.  Serveste cu orez brun, fiert la abur si stropit cu putin sos de soia si/sau sos chilli dulce.  Alaturi, mai poti oferi si o salata asortata – de data asta, eu am incercat o combinatie de andive cu rucola, salata iceberg si ceapa verde.  Yummy!

 

 

8 Comments

  1. IAR cutie de plastic!? o sa ne imbolnavesti de bisfenol A.
    dar fie, frumoasa mancare insa nu vad cartofii prajiti. puii aia se mananca cu paine?

    • Zana Eficientei Reply

      pfff! CU OREZ. Am scris la final, da’ vad ca te uiti doar la poze. 🙂

  2. draga zana,
    cu ce putem inlocui maizena, respectiv sosul Peking Lemon?
    multumiri!

    • Zana Eficientei Reply

      maria, maizena e – de fapt – Zeamil. sosul de lamaie il poti prepara asa: marinata in care a stat puiul, plus inca niste suc de lamaie (dupa gust), 1 lingura de Maizena/Zeamil si o cana de supa limpede de pui (poti sa o prepari fara problele cu un cub de knorr). totul scazut la foc mic pret de cateva minute, amestecand in continuu (sa se ingroase usor) si turnat peste puiul prajit. gata! 🙂

  3. este maizena chiar faina? sau … corn starch … cum sa-i zic?! Amidonul din bobul de porumb … Adica faina nu e batrinul malai?

    • Zana Eficientei Reply

      este cornflour 🙂 nu are de-a face cu malaiul – asta e alba, fina. Zeamil, pe scurt 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.