N-am putut sa le rezist. De cum i-am vazut, rotunzi si proaspeti, le-am pus gand rau. Am incarcat de urgenta vreo sase si i-am transportat acasa, sa le fac felul.
Ingrediente
6 dovlecei rotunzi, veniti din Turcia si lipsiti de orice banuiala in legatura cu ce vor pati la Bucuresti
500g carne tocata, amestec de vita si porc
1 ceapa rosie, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati si mai marunt
2 linguri de ulei – una de flarea soarelui si una de masline
1 pumn zdravan de marar tocat
1 cutie de 400g pulpa de rosii
2 linguri de orez, ales si spalat
sare, piper, putin pesmet
Speli dovleceii si ii lasi sa se zvante. Cureti fasii de coaja – una da, alta ba – sau razui coaja cu un cutit. Le tai un capac nu prea gros, scapi si de cotor, apoi ii scobesti de tot miezul.
Intr-un castron amesteci carnea tocata, orezul, uleiul, cam 200g pulpa de rosii, mararul, ceapa si usturoiul.
Framanti bine cu mana – cu cat amesteci mai mult, cu atat iese tocatura mai usurica si aerisita. Potrivesti de sare si piper.
Umpli dovleceii, avand grija sa nu ramana goluri de aer si lasand loc, ca sa aiba unde se umfla orezul. Asezi capacele frumusel deasupra, presari deasupra putin pesmet si pui intr-o forma de sticla rezistenta la cuptor.
Preincalzesti cuptorul la 200 grade Celsius.
Intre timp, pregatesti un sos din restul de pulpa de rosii, putin ulei, ceva apa plus sare si piper dupa gust – torni peste dovleceii din forma, asa – cat sa ajunga de doua degete in jurul lor.
Dai la cuptor cam o ora si jumatate. Din cand in cand, deschizi cuptorul si stropesti dovleceii cu sosul. Spre final, incerci cu varful unui cutit, sa vezi daca dovleceii sunt patrunsi si moi. Mai dai la cuptor o tura, in caz ca e nevoie.
Servesti cu smantana sau iaurt si cu o halca zdravana de paine proaspata, ca sa se bucure lumea si de sos.