În mod tradiţional, se prepară în tăvi uriaşe de metal, purtate pe cap de vânzătorii ambulanţi din Ierusalim şi din întreg Orientul Mijlociu. Există variante pregătite cu tăieţei de kataif şi altele, mai moderne, care au un blat din firimituri de prăjitură.  Se mănâncă intodeauna călduţă, stropită din abundenţă cu sirop auriu şi parfumat, lângă o ceşcuţă de ceai de mentă sau de cafea pregătită la nisip. Iată, aşadar, eroina acestei postări, kodafa de Ierusalim.

Ingrediente

200 – 250g couscous

500ml apă fierbinte

175g unt tăiat cubuleţe

1 ou, bătut

un praf de sare

400g brânză ricotta sau brânză de vaci grasă, bine scursă

200g mozzarella, dată de răzătoare sau tocată mărunt

coajă rasă de portocală

350 ml miere

fire de şofran, de 2 – 3 ori cât apuci între degete

un praf de scorţişoară

120ml apă

1 linguriţă apă de flori de portocal sau suc de lămâie

90g miez de fistic nesărat, tocat sau pisat

Mod de preparare

 1. Pune couscous-ul într-un castron încăpător. Toarnă deasupra apă fierbinte. Amestecă uşor cu o furculiţă.  Acoperă şi lasă să se umfle 30 minute, până când apa a fost complet absorbită.
 2. Când couscous-ul s-a răcorit, afânează-l cu o furculiţă sau cu degetele.
 3. Adaugă untul cubuleţe şi amestecă. Urmează oul bătut şi praful de sare – amestecă până când şi acestea sunt complet înglobate.
 4. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius.  Pe fundul unei forme rotunde de prăjitură, cu arc, cu diametrul de 25 – 30cm,întinde jumătate din couscous.
 5. Într-un alt castron, bate cu mixerul cele 2 tipuri de brânză cu 2 linguri de miere şi coaja de portocală.
 6. Întinde crema de brânză peste couscous-ul din formă. Adaugă acum şi restul de couscous, întinde în strat uniform şi presează cu dosul lingurii, ca să obţii o suprafaţă netedă.
 7. Dă la copt pentru 10 – 15 minute.
 8. Între timp, toarnă într-o crăticioară restul de miere, apa, şofranul şi scorţişoara. Pune la foc iute până ajunge la fierbere, apoi micşorează flacără şi lasă să fremete 5 – 7 minute, până când obţii un sirop nu foarte gros. Dă deoparte de pe foc, adaugă apa de flori de portocal sau sucul de lămâie.
 9. Când kodafa este coaptă, trece cuptorul pe grill şi las-o încă 5 minute în cuptor, până capătă o crustă rumenă. Lasă să se răcorească circa 10 minute.
 10. Desfă cu grijă forma în care ai copt prăjitura, îndepărtând inelul cu arc. Presară fisticul pisat.
 11. Serveşte felia de kodafa călduţă, stropită din belşug cu sirop auriu.

Vei avea, după câteva înghiţituri, senzatia că pe geam intră un soare cald, de vară, care îţi aduce nu doar lumină, ci şi parfum de mirodenii, de livadă de portocal în floare, de vacanţă.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.