Iarna asta leșinată, din care nu prea întelegem nimic, mi-a adus o viroză ciudată, care m-a cutremurat și m-a călcat în picioare vreo 2 – 3 zile, după care m-a abandonat fără regrete rinitei mele alergice cea de toate zilele și de toate anotimpurile. Tăvălită fiind de tramvaiul bolii mai rău decât BMW-ul ăla negru de zilele trecute, m-am târât până la frigider și – stupoare! – am constatat că prezintă grave lipsuri. În mod special, lipsea orice hrană fluidă, cu potențialul de a fi înfierbântată și sorbită spre întremare. Întrucât paracetamolul începuse să își facă efectul, m-am scuturat de cele 3 pături din spinare, am rugat consortul să se deplaseze în proximitate după un pui din acela hrănit cu porumb și m-am apucat să prepar o supă. Așadar …
INGREDIENTE
- Un pui de 1.5 kg, tăiat în bucăți – aripi (fără vârfuri), piepți, spate și pulpe
- 1 lingură de ulei de măsline
- 7 căței de usturoi (da, ai citit bine) tocați
- 1 linguriță cu vârf de turmeric măcinat
- o bucată de ghimbir de vreo 3 – 4 cm, curățată de coajă și dată pe răzătoare
- 2 fire de rozmarin proaspăt, doar frunzulițele, tocate grosier
- 2 fire de cimbrișor proaspăt, doar frunzulițele, tocate grosier (sau 1/2 linguriță rasă de cimbrișor uscat)
- 1 ceapă mare sau 2 potrivite, curățate și tocate cuburi
- 2 morcovi mari, curățati și tăiați felii potrivite
- o bucată de țelină rădăcina sau 2 tije de țelină, curățate și tocate
- 2 rădăcini de pătrunjel, curățate și tăiate felii
- 2 bucăți păstârnac, curățate și tăiate delii
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 1 ceașcă de couscous israelian sau orice alte paste mici și rotunde (stellini, rotelle, risoni etc.)
- 1 ceașcă de mazăre verde congelată
- 1 legătură zdravănă de pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE
- Într-o oală încăpătoare, toarnă uleiul și lasă-l să se înfierbânte. Adaugă ceapa cuburi, plus 6 dintre cei 7 căței de usturoi și amestecă bine. După 1 minut, adaugă morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul rădăcină. Lasă să se înmoaie preț de 4 minute, amestecând din când în când.
- Adaugă ghimbirul și turmericul, amestecă din nou și lasă condimentele să infuzeze legumele la foc mic, preț de încă 1 minut.
- Pune bucățile de pui în oală, toarnă deasupra cam 2 litri de apă, adaugă rozmarinul, cimbrișorul, asezonează cu sare și piper. Mărește flacăra până când supa începe să fiarbă, apoi o poți reduce la foc potrivit.
- Ia spuma care se ridică la primele clocote, lasă să fiarbă preț de 45 minute – 1 oră, până când bucățile de pui sunt complet pătrunse.
- Scoate toată carnea de pui din oală într-un castron și dă-o să se răcorească. Lasă supa să fremele pe foc în continuare și urmează pașii de mai jos (paste, mazăre).
- Cănd puiul s-a răcit cât de cât, îndepărtează pielea, scoate carnea de pe toate oasele, în afară de pulpe (pe astea le-am pus ulterior la cuptor, cu câțiva căței de usturoi și cu niște grăsime de la supă – deliciu!). Desfă carnea rezultată în fâșii cu 2 furculițe și pune-o la loc în supă.
- În ultimele 10 – 12 minute de fierbere, adaugă pastele (în funcție de timpul indicat pe cutie).
- În ultimele 5 minute de fierbere, adaugă mazărea congelată și ultimul cățel de usturoi. În funcție de cât de deasă îți place supa, poți să mai adaugi sau nu apă pe parcursul fierberii.
- Închide focul, adaugă pătrunjelul verde tocat și servește supa fierbinte, cu multă zeamă de lămâie sau lime și încă puțin piper negru proaspăt măcinat sau fulgi de chili, în funcție de cât de picant îți place să mănânci.
Atâta mai pot spune în încheiere: supa asta, în afară de faptul că m-a pus pe picioare, mi-a dat și o vedere mai calmă, dacă nu optimistă, cu privire la criza din Iran și dezastrul climatic în care pare că ne afundăm. Un mic miracol gastronomic și medicinal, food for the body & soul, ce mai.