De ani buni, duceam dorul unei mâncări pe care bunică-mea o pregătea vara – puteam să simt gustul dulceag al verzei noi, răcoarea mărarului proaspăt, sosul bogat în arome şi uşor picant. După o tură de forţă în Piaţa Basilescu, acum ceva vreme, m-am ales cu o varză frumoasă şi cu o legătură zdravănă de verdeţuri, aşa că nu mai aveam niciun fel de scuză să nu mă pun pe treabă. Am dat o raită online, să văd dacă regăsesc reţeta aşa cum mi-o aminteam, însă nu am descoperit-o. Aşa că mi-am pus memoria (câtă mai am) la contribuţie şi iată ce a rezultat.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 varză dulce (nouă) nu prea mare
  • 1 ceapă zdravănă, tocată
  • 1 ardei gras, curăţat şi tăiat fâşii
  • 2 morcovi, curăţaţi şi daţi pe răzătoare
  • 1 ardei iute roşu, curăţat de cotor, fibre şi seminţe, tocat
  • 2 tije de ţelină, tocate
  • 330ml bulion de roşii (eu am avut o sticluţă cu bulion din roşii cherry siciliene, de la Lidl, de excepţie)
  • cam 500 ml apă
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • 1 1/2 legătură mărar proaspăt tocat

Mod de preparare

1. Curăţă varza de foile exterioare, tai-o în 8 bucăţi egale. Îndepărtează cotorul, însă lasă bucăţile pe cât se poate de întregi.
2. Pune bucăţile de varză într-o oală, opăreşte-le cu apă clocotită şi lasă-le să stea aşa cam 10 minute. Scurge-le într-o strecurătoare şi clăteşte-le sub jet de apă rece.
3. Într-o cratiţă încăpătoare, pune la încins uleiul de măsline. Adaugă ceapa şi ardeiul iute, lasă la foc mic, cam 5 minute, până când ceapa devine translucidă.
4. Adaugă morcovul, ardeiul şi ţelină, amestecă şi căleşte încă 5 – 6 minute, tot la foc mic.
5. Pune în cratiţă bucăţile de varză, toarnă deasupra bulionul de roşii şi 330 ml apă. Asezonează cu sare şi piper negru, amestecă uşor şi gustă sosul – dacă nu ţi se pare destul de picant, mai poţi adăuga un strop de boia de ardei iute.
6. Lasă să fiarbă, cu capac, cam 40 de minute, la foc mic.
7. Preîncălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius. Mai toarnă nişte apă peste mâncărică, dacă ţi se pare că sosul s-a îngroşat prea tare, adaugă 1 legătură de mărar tocată, amestecă şi dă la cuptor fără capac.
8. Lasă să scadă preţ de o oră şi jumătate, verificând din când în când şi scuturând uşor de cratiţă.
9. Scoate din cuptor – serveşte mâncărica fie călduţă, cu puţină smântână, fie rece, cu mărar proaspăt tocat. E bună şi aşa şi aşa, mai ales lângă un șpriț de varaă și mai ales în memoria doamnei Alecsandrina Căpitan Vasilescu (zisă și Mama Dica), cea mai tare bucătăreasă din Sud Estul Europei în ultimul secol.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.