Am fost un grup restrâns de cetățeni care, la auzirea anunțului „fugiți, vin ploile!”, am decis să facem un grătar de pește, dacă tot urma să stăm în apă până la gât. În apă nu am stat, căci prognoza s-a dovedit eronată pe ici, pe colo, prin locurile esențiale. Așadar, respectivul grătar s-a desfășurat conform precauțiilor curente, în aer liber și soare, cu distanțare corespunzătoare, măsuri de igienă respectate și cu multă voie bună.
În afară de peștele care sfârâia plăcut pe grătar, am aruncat într-o oalâ, la repezeală, și niște midii în sos de vin alb. Care mi-au reușit de minune. Mi-am notat mental rețeta improvizată atunci, pe care mă grăbesc să v-o împărtășesc.
INGREDIENTE
- 3 kilograme de midii proaspete
- 4 – 6 fire de ceapă verde mai țeapănă, cu oarecare căpățână, tocată
- 3 – 4 tulpini de țelină (în funcție de cât sunt de groase) cu tot cu frunze, tocate
- 4 căței de usturoi, curățați și feliați
- 2 frunze de dafin (proaspete, dacă aveți)
- 40 g unt
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 praf de sare
- 300 ml vin alb sec bun
- 2 linguri suc de lămâie
- Coaja rasă a unei lămâi mici
- Puțin piper negru (eu am niște piper măcinat cu lămâie de la Kamis, mi se pare grozav)
- O legătură de pătrunjel verde, tocată
MOD DE PREPARARE
- Pune midiile într-un castron încăpător.
- Dă-le deoparte pe toate cele sparte sau crăpate. Verifică-le pe cele întredeschise, lovește-le ușor cu altă midie și, dacă se închid sunt bune, iar dacă rămân deschide, pune-le împreună cu cele sparte. Aruncă-le pe cele selectate – sparte, crăpate sau care au rămas deschise.
- Spală bine toate midiile sub jet de apă rece. Rupe-le „bărbile”, trăgând de ele spre locul unde scoica se articulează. Cu vârful unui cuțit, râcâie, pe cât poți, depunerile de pe cochilii. (e bun și acest mic ghid de curățare a midiilor de la Metro. )
- Până când le gătești, lasă midiile în apă rece (eu pun și o mână de cuburi de gheață peste ele, mai ales dacă e cald afară).
- Într-o oală/cratiță încăpătoare, pune untul și uleiul vegetal la foc potrivit. Când untul s-a topit, adaugă ceapa verde, țelina tijă, usturoiul și frunzele de dafin. Dă un praf firav de sare, pentru ca verdețurile să nu se călească, ci să își lase apa, să se înmoaie și să devină translucide.
- Mărește flacăra și toarnă vinul alb peste verdețurile din oală, lasă să fremete până se evaporă alcoolul, cam 1 minut.
- Adaugă midiile, bine scurse de apa în care au stat, în oală. Acoperă cu capac etanș și lasă 3 – 4 minute la foc potrivit, până când cele mai multe dintre scoici s-au deschis. Verifică din 30 în 30 de secunde și amestecă sau scutură ușor oala, pentru ca sosul să se amestece uniform cu midiile.
- Dă deoparte capacul, adaugă coaja rasă și zeama de lămâie, împreună cu pătrunjelul verde tocat. Presară cu piper negru măcinat, după gust. Amestecă bine. Servește imediat, cu bucăți de pâine proaspătă, eventual rumenită pe grătar, tocmai bună de înmuiat în sosul ca o supă! Poftă bună!