O alta reteta verificata si ras-verificata cu ocazia sarbatorilor, reteta pe care am decoperit-o aici. Â V-o recomand calduros, pentru ca este usoara, rapida si extrem de gustoasa.
Ingrediente
100g stafide mari – blonde si brunete 🙂
6 linguri de vin dulce – eu am folosit Porto, pentru ca are un parfum special
100g unt fara sare
800g ficatei de pui, curatati de pielite
2 catei de usturoi, zdrobiti
2 linguri frunze de salvie proaspete, tocate marunt
150ml smantana/frisca lichida pentru gatit (cred ca are 35% grasime)
sare, piper negru proaspat macinat
Inainte de toate, stafidele merg intr-un mic bol, impreuna cu vinul cel dulce, in cuptorul cu microunde, timp de 3 minute, pe High.
Intre timp, topesti incetisor untul intr-o tigaie si adaugi ficateii, usturoiul, salvia. Â Asezonezi din belsug cu piper negru si lasi sa se rumeneasca frumos ficateii, cam 5 minute.
Torni tot ce e in tigaie, inclusiv sucurile cele untoase si aromate, in robotul de bucatarie si mixezi pana cand obtii o compozitie omogena. Â Adaugi smantana lichida si 2 linguri din vinul cel dulce din bolul cu stafide, asezonezi cu sare dupa gust si mai mixezi putin.
Acum, ai 2 optiuni: fie pregatesti 8 portii individuale, ori un mare parfait, pentru toata lumea. Â Eu am preferat varianta ‘la comun’, asa ca am uns cu putin ulei o forma din sticla pentru terina si am tapetat-o cu folie de plastic. Â Am asezat pe fund stafidele, intr-un strat uniform.
Apoi am turnat deasupra compozitia de parfait. Â Am netezit frumos cu dosul lingurii, am acoperit cu folia care atarna in afara vasului si am dat la frigider pentru 24 ore. Â Cand a venit momentul crucial, am desfacut folia, am pus putin vasul cu fundul in apa calda si al ridicat usor, rasturnand pe un platou decorat cu frunze de salata.
Daca vrei portii individuale – desi te asigur ca o astfel de portie este prea mare pentru un mancau decent – ungi cu ulei bolurile cele mici, si procedezi la fel ca mai sus.
Si pentru ca a venit vorba de momentul crucial, trebuie sa fac o marturisire: luata de valul pregatirilor sarbatoresti, am uitat sa imi fotografiez creatia in stadiul final. Â Insa – destepti si priceputi cum sunteti – sunt sigura ca va veti imagina deliciosul rezultat din fotografia existenta la sursa. Â Va asigur ca e unul dintre cele mai onctuoase, delicate si bine echilibrate pateuri de ficat pe care le-am mancat/pregatit vreodata.
3 Comments
ce bunatate, Zano! asa pusa pe fapte mari si delicioase esti anul asta, ca imi vine sa te tzuc pe frunte!
stai sa vezi ce mai urmeaza 🙂 tzuc inapoi.
Pingback: Am intrat in 2012 la gramada! | Zâna Eficienţei