N-am rabdare sa fac toata smecheria cu datul unei cantitati majore de mere pe razatoare, sa le calesc si sa mai stau sa intind si foaia de aluat. In plus, umplutura de placinta traditionala mi se pare cam insipida, mai ales daca e facuta cu merele mutante de prin piete (ionatanele romanesti – cand dai de ele – sunt atat de smotocite, incat sfarsesti prin a arunca jumatate din cantitate la gunoi).

Dupa cum v-ati obisnuit deja, am cautat an easy way out, ca sa manance si gura noastra ceva bun fara prea mult efort. Nu cumva sa aduceti aminte taman acush de calorii si alte prostii din astea, ca o sa ma fac ca n-am auzit! Bine, hai, ca sa mai indulcesc pilula, o sa adaug niste cranberries, adica merisoare, ca au tone de vitamina C si fac bine la tot felul de infectii. Sincer, eu le-am adaugat pentru ca sunt dulci-acrisoare si au o culoare frumoasa, insa hei, whatever makes you happy!

Ingrediente

5 – 6 foi subtiri de placinta (de li se mai zice si ‘filo pastry’) – daca faci placinta intr-o forma mai mica, taie foile in jumatati si descurca-te asa.
3 – 4 mere curatate de coaja si cotor, taiate cuburi nu foarte mici, cu latura de vreo 2cm
50g unt – 25g pentru uns foile si 25 g pentru umplutura
4 – 5 linguri zahar tos – in functie de cat de dulci sunt merele – eu am folosit zahar brun
50g merisoare, inmuiate pret de 5 minute in apa fierbinte cu o lingura de coniac/rom/whisky, apoi stoarse bine
scortisoara praf, un varf de cutit

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Pune la inmuiat merisoarele, ca mai sus. Topeste 25g unt intr-o craticioara si da deoparte.
Pune restul de unt intr-o tigaie incinsa – adauga cuburile de mar, apoi zaharul. Caleste amestecand usor, vreo 5 – 10 minute, la foc scazut. Adauga merisoarele si presara scortisoara – mai lasa la calit 2 – 3 minute. Ia de pe foc, lasa sa se racoreasca.

Unge cu putin unt topit o forma – rotunda am avut, rotunda am folosit, dar nu e musai. Aseaza in forma o foaie de placinta, aranjeaza-o in forma usurel, cu varfurile degetelor, sa nu se rupa. Marginile vor atarna peste muchia formei – nu te speria, asa si trebuie. Unge foaia cu o pensula inmuiata in unt. Roteste forma putin si aseaza alta foaie. Potriveste, apoi unge ca mai inainte. Si tot asa, de vreo inca 3 – 4 ori, pana ai terminat foile. Ultima foaie n-o mai unge, ca vine peste ea umplutura, care are destul unt.

Toarna in mijlocul foilor umplutura de mere calite cu merisoare. Acum adu marginile foilor peste umplutura, sa ii faci un cuib bun. Unge marginile de deasupra cu putin unt, sa se rumeneasca si ele, saracele, apoi da la copt pret de vreo 30 – 40 de minute.

Scoate din cuptor si serveste placinta calduta, cu ceva inghetata de vanilie – nu te apuca acuma de economi, cumpara una mai de soi, ca face toti banii. Daca n-ai inghetata, merge si cu frisca. Daca n-ai merisoare, merge si cu stafide. Daca n-ai chef de gatit, merge si inghetata simpla!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.