Criza de inspiratie la Zane e lucru serios.  Totul incepe cu o stare de apatie, in care Zana respectiva rontaie rondele de morcov si se uita in zare precum gaina in lemne.  Momentul devine si mai dramatic, atunci cand Zana da o tura prin camara si prin frigider si nu gaseste nimic care sa o intereseze, nimic care sa ii stimuleze imaginatia.

In disperare de cauza, Zana deschide un dulap fermecat si scoate de acolo un morman de carti cu vraji de tot felul.  Acum vreo doua zile, aflata intr-un astfel de moment de restriste, Zana a rasfoit un catastif intitulat ‘The Jewish Heritage Cookbook’ si a dat peste o reteta cu adevarat biblica.

Este vorba despre o supa de linte rosie, acea supa de linte atat de gustoasa si aromata, care l-a facut pe bietul vanator paros Esau sa isi cedeze dreptul de intai-nascut fratelui sau Iacob, mult mai priceput in ale bucatariei.  Caci iata ce se povesteste:

„Într-o zi, Iacob fiersese o supă de linte, când Esau a venit acasă sfârşit de oboseală. El a spus: «Dă-mi să mănânc din fiertura aceasta roşie». Iacob i-a răspuns: «Vinde-mi mai întâi dreptul tău de întâi-născut». Atunci Esau a zis: «Mor de foame! La ce-mi mai foloseşte că sunt întâiul-născut?». Cu jurământ şi-a vândut dreptul de întâi-născut. Abia atunci i-a dat Iacob pâine şi fiertură de linte.”  Sa vedem, asadar, de ce e atat de grozava asta supa.

Ingrediente

3 linguri de ulei de masline

1 fir de praz, doar partea alba, tocat

1 ceapa mica, tocata

8 catei de usturoi, tocati

3 tulpini de telina verde, tocata

2 morcovi, taiati in cubulete

1 cartof, curatat si taiat in cubulete

250g linte rosie (eu n-am avut atata, asa ca am folosit 200g rosie si 50g bruna)

1.5 l supa limpede de legume (sau 1l apa si 2 cuburi supa de legume)

2 frunze de dafin

1 – 2 lamai, taiate in jumatati

1/2 lingurita cumin

fulgi de chili, paprica iute sau sos Tabasco (dupa gust)

sare si piper negru, dupa gust

patrunjel verde tocat, pentru decor

Intr-o oala incapatoare, pune la incins uleiul.  Adauga prazul si ceapa si lasa sa se inmoaie pret de cateva minute.

Acum, pune in oala telina, morcovul, cartoful si jumatate din usturoi, amesteca bine si lasa sa se caleasca si ele 1 – 2 minute.

Adauga lintea si amesteca bine, sa se imbrace si ea cu ulei.

Toarna deasupra supa de legume, acopera oala cu capac si lasa sa fiarba la foc mic cam 40 minute, pana cand lintea e patrunsa.  Pune in oala foile de dafin, restul de usturoi si jumatate din cantitatea de lamai ( in cazul meu, a fost o lamaie taiata in jumatate).  Lasa sa mai fiarba inca zece minute.

Scoate frunzele de defin si coaja lamaii (dupa ce ai stors-o bine in supa de toata zeama) si ia de pe foc.  Amesteca in supa cumin-ul, fulgii de chili ori sosul Tabasco si sucul de la lamaia ramasa.  Asezoneaza cu sare si piper.

Mixeaza in blender, in mai multe transe, pana cand obtii o supa omogena.  Serveste cu felii de lamaie si patrunjel verde, presarat in fiecare farfurie.  Bun, acum sa va spun daca supa asta merita o mostenire asa grasa ca a lui Esau.  Merita! Mie una, mi-a placut tare.  E satioasa, acrisoara, cu o aroma earthy, combinata cu umbra mirodeniilor orientale.  Pe scurt, o supa ideala pentru intoarcerea de la vanatoare.  Saracu’ Esau, dupa ce ca era asa paros, he didn’t stand much of a chance in fata supei lui frac’su.

 

16 Comments

  1. hahaha, magistral finalu’! well, believe it or not, n-am mancat never ever linte, in nicio combinatie. dar apreciez titlul postarii la justa lui valoare! 😀

    • Zana Eficientei Reply

      Margot, incearca linte neaparat! E ruda mult mai prietenoasa si binevoitoare a fasolei.

  2. eu am facut linte cu ficat de pasare mai nush cand, si a fost foarte buna! supa n-are cum sa fie nici ea lipsita de gust, desi eu vad lintea ca pe o provocare, daca nu stii sa o inmiresmezi n-are gust, dom’le :D!

    • Zana Eficientei Reply

      asa e, singura nu te da pe spate, insa are talentul sa ia tot ce e mai bun din fiecare mirodenie si sa le impace pe toate intre ele 🙂

  3. Hm, ce idee aceasta supa cremoasa cu iz biblic… Pacat ca n-am linte rosie , da chiar deloc, numa d-aia verde. Oricum aveam in vedere inca o reteta cu astfel de linte, asa ca amu trebuie sa o trec pe lista de urgente!

    • Zana Eficientei Reply

      Elena, presupun ca merge si cu verde, insa va trebui sa o fierbi mai mult (cea rosie de fierbe imediat) si nu va avea culoarea asta galben -roscata 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      pai daca se executa rapid, io de ce te omor cu zile? 🙂

  4. Elena – merge cu orice linte, eu am facut cu linte verde bio, ca roshie nu am gasit. Am scurtat timpul de fierbere, caci am inmuiat lintea in apa rece, vreo 5-6 ore. Si am pus la fiert legumele pe rind, in fumctzie de timpii de fiervere (lintea a fiert in vreo 25-30 minute).

    • Zana Eficientei Reply

      ai si facut supa asta sau alta, Vera? 🙂 ca eram curioasa cum ti-a iesit.

  5. Zinico, am facut o supa apropiata. Eu nu calesc legumele niciodata, fac chestia mai dietetica. Si nu am pus tzelina de nici un fel. Si nici ceva iute/acru. Si nici cartof, ca gasesc ca lintea este deja un starch sufizant. Pus ceapa, praz, usturoi, morcov, cimbru in loc de dafinu tau, un dovlecel – pentru dulceatza si textura, un ardei COPT mare, rosu (spaniol), tot pentru dulceatza si un bulion de legume, o sa-tzi zic cum se cheama, de care sint foarte incintata (exista si de pui/vaca).
    Unele persoane maninca crema asta cu putzin unt, altele cu smintinica, altele cu iaurt si altele fara sa mai adaoge nimic, fiecare cum poate si cum a avut noroc in viatza.

    • Zana Eficientei Reply

      pfuaii, tre sa fie o grozavie cu ardeiul ala copt. excelenta idee!

  6. frumoasa reteta asta cu poveste 🙂
    intrebare: lintea nu trebuie inmuiata in prealabil?

    • Zana Eficientei Reply

      Una, nu trebuie inmuiata, cel mult aleasa si spalata. Asta mi se pare marele avantaj al acestui ingredient – te poti apuca de gatit imediat, nu e ca la fasole, care trebuie inmuiata, trecuta prin ‘n’ ape…

  7. Pingback: Lintea – alimentul vegetal care poate înlocui carnea

  8. Pingback: Supa marocana cu linte cu chipsuri de pita cu za’atar | Zâna Eficienţei

Reply To Elena Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.