E o simpla coincidenta ca ieri am povestit despre torturi, iar azi m-am si executat.  Ocazia e festiva, asa ca era si normal sa ma pun pe treaba.  Vorbisem deja despre obsesia zilelor calduroase.  Timp si rabdare nu am nici vara, dar nici iarna, asa ca am cautat o reteta care sa impace toate caprele si toate verzele.  Am gasit-o, iar rezultatul este unul spectaculos.  Foarte rapid, fara ore intregi de copt (de fapt, fara nici un pic de copt) si – mai ales – delicios.

Ingrediente

300g ciocolata alba (ia-o pe cea mai buna pe care o gasesti, merita)

600g branza alba (eu am folosit philadephia, din nou – cea mai buna)

285ml frisca lichida (ma rog, pe cutia lui ladorna scrie ‘smantana pt gatit 32% grasimi’, dar nu vreau sa apara confuzii)

50g zahar tos (din cel fin)

200g zmeura

200g capsuni

afine, optional

5 linguri gem de zmeura

100g biscuiti amaretti (eu am luat balocco, cred ca poti folosi si piscoturi, dar va disparea foarte importanta aroma de migdale)

Rupe ciocolata in bucati si pune-o intr-un vas rezistent la caldura (iti recomand sa achizitionezi instrumentul special de bain marie de la ikea, e vreo 15 lei si te scoate din toate belelele).  Aseaza vasul peste o oala in care freamata apa fierbinte.  Lasa sa se topeasca incet ciocolata, amestecand din cand in cand, sa se omogenizeze.  Da deoparte sa se racoreasca.

Ia o forma de chec, unge-o cu putin ulei si tapeteaz-o cu folie subtire de plastic.

Intr-un bol, bate cu mixerul urmatoarele: branza alba, frisca lichida si zaharul.  Cand s-a racorit ciocolata, adaug-o putin cate putin si amesteca bine.

Zdrobeste usor cu o furculita 50g boabe de zmeura si combina-le cu 2 linguri de gem.

Pune jumatate din crema de branza cu ciocolata in forma de chec tapetata – fa operatiunea asta cu o lingura, asezand crema astfel incat sa nu ramana goluri si sa se niveleze frumos.  Toarna pe mijloc combinatia de zmeura cu gem.  Pune deasupra restul de crema, niveleaza din nou.

Acopera toata suprafata cu biscuiti amaretti, asezati cu partea bombata in jos si cea plata deasupra – intentia e sa obtii un fel de blat, de baza a tortului. Acopera tortul cu marginile foliei de plastic care atarna peste forma si pune la frigider cel putin 6 ore, cel mai bine peste noapte.

Tine deoparte 5- 6 capsuni mai frumoase.  Pe celelalte, taie-le in bucatele si amesteca-le, intr-o craticioara, cu restul de gem.  Pune la foc mic si lasa cateva minute, pana cand capsunile s-au inmuiat.

Racoreste putin, apoi pune intr-un mini-mixer sau blender si da-i cateva ture, sa se marunteasca bine.  Trece prin sita, sa scapi de seminte si ai un sos de toata frumusetea, care miroase bestial (eu era sa il mananc pe tot, inainte sa fie gata tortul).

A doua zi, scoate din frigider tortul si sosul.  Desfa marginile de folie care acopera ‘baza’ tortului.  Aseaza peste forma de chec un platou si rastoarna.  Daca nu iese din prima, trage usor, cu delicatete de folia de plastic.  Indeparteaza toata folia – din nou, cu mila si gentilete, ca nu e de beton! :).

Acum vine momentul sa decorezi.  Acopera-l dupa cum iti place cu fructele  ramase – capsuni, zmeura si afine.  Toarna printre fructe cateva lingurite de sos.  Serveste cu sosul alaturi – sa isi puna fiecare dupa gust si sa indrazneasca sa spuna ca nu ii place. La multi ani si sa ne traiasca acela pentru care l-am facut!

Write A Comment