Se ia o cură de slăbire. Se examinează. Se exclamă „pffuaaaiii!” (tehnica nu este simplă – trebuie acumulată multă frustrare, pentru că aerul să fie proiectat cu putere în exterior, exprimând dispreţ superior şi bravadă). Se dă la naiba. Se începe pregătirea frenetică a unei reţete cu ciocolată, care să demonstreze că subiectul nu se teme de provocări. Pe parcurs, se încearcă sufocarea sentimentului de vinovăţie care se furişează, parşiv, în minte. Se mimează alegerea matură, conştientă: nu brownies decadente, cu mult unt sau smântână, ci o prăjitură „light”, cu ciocolată şi ulei de măsline, plină de antioxidanţi şi acizi graşi sănătoşi. Se ignoră cele 200g zahăr, pentru că sunt, nu-i aşa, în cea mai mare parte reprezentate de varianta brună, nerafinată. Se prepară. Se mănâncă. Şi se trăieşte cu consecinţele propriilor fapte delicioase.

Ingrediente

  • 170g ciocolată neagră, cel puţin 75% cacao, ruptă în bucăţi mici
  • 4 ouă, gălbenuşurile separate de albuşuri
  • 2 linguriţe coajă de lămâie proaspăt rasă (aprox. coajă de la o lămâie mică)
  • 125 ml ulei de măsline extravirgin, plus încă puţin pentru a unge forma
  • 150g zahăr brun, nerafinat
  • 50g zahăr tos fin
  • 25g făină albă / integrală sau făină de migdale măcinate (pentru varianta fara gluten)
  • 1/2 linguriţă sare

Mod de preparare

1. Preîncălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Unge o formă rotundă, cu fund detaşabil şi diametrul de ca. 20 cm, cu puţin ulei de măsline. Tapetează fundul formei cu hârtie de copt.
3. Pune bucăţile de ciocolată într-un castron rezistent la căldură. Încălzeşte apă, până la fierbere, într-o crăticioară. Ia crăticioara de pe foc. Aşează castronul cu bucăţile de ciocolată deasupra crăticioarei. Lasă ciocolata să se topească complet, amestecând din când în când pentru a o omogeniza.
4. Odată topită, ia castronul de pe crăticioara cu apă. Adaugă peste ciocolată, amestecând uşor, uleiul de măsline, zahărul brun nerafinat şi coajă de lămâie.
5. Pune gălbenuşurile în castron, unul câte unul, amestecând delicat, până la omogenizarea compoziţiei.
6. Adaugă făina albă sau integrală/făina de migdale şi sarea. Amestecă din nou.
7. Într-un alt castron, pune albuşurile şi bate-le cu mixerul până când încep să devină spumă. Presară uşor, puţin câte puţin, zahărul tos, continuând să baţi, până când ai obţinut un meringue ferm şi lucios.
8. Adaugă o lingură zdravănă de spumă de albuş peste amestecul de ciocolată. Omogenizează cu mişcări verticale, încercând să păstrezi în compoziţie cât mai mult din aerul conţinut de spumă de albuş. Pune treptat toată cantitatea de albuş, amestecând uşor.
9. Toarnă compoziţia în forma pregătită. Dă la cuptor pentru 30 – 35 minute, până când o scobitoare înfiptă în mijlocul prăjiturii iese curată. Nu coace în exces, ciocolata se arde uşor!
10. Scoate din cuptor, lasă să se răcească puţin în formă, apoi deschide arcul formei şi pune prăjitura pe un grătar, să se răcorească de tot.
11. Răstoarn-o pe un platou, pudrează cu zahăr. Serveşte alături de frişcă sau îngheţată, eventual cu fructe de pădure proaspete. Dacă apuci. Eu nu am mai. 🙂

Concluzii: combinaţia de ciocolată neagră cu ulei de măsline, zahăr brun şi coajă de lămâie este dumnezeiască Îţi aminteşte de Mediterana, fără să te copleşească. Este fină şi cremoasă, densă şi complexă. Pe scurt: a meritat, fraţilor!

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.