Rozmarinul are un cusur: aroma e foarte intensa si speciala, aproape medicamentoasa. De-aia, in orice reteta care il include, e vorba de cantitati foarte mici – maximum 1 – 2 linguri daca rozmarinul e proaspat si 1 lingurita daca e uscat. Si tot din motivul asta, eu am o tufa mereu mai mare de rozmarin, cu care nu stiu ce sa ma fac. OK, catre toamna o sa il tai, sa il fac legaturi si sa il pun la uscat. Dar pana atunci, cum o rezolv eu pana atunci? Primul pas e reteta asta mai speciala de chec, in care rozmarinul e surpriza emisiunii si se combina de minune cu uleiul de masline si ciocolata amaruie.
Ingrediente
80g faina de taratze (sau faina neagra de grau)
210g faina alba
115g zahar brun
1 1/2 lingurite praf de copt
3/4 lingurita sare de mare
3 oua
225 ml ulei de masline
180ml lapte
1 1/2 lingurite de rozmarin proaspat, tocat fin
140g ciocolata amaruie (70% cacao), tocata in bucatele cam de vreun centimetru
2 linguri zahar brun pentru topping
Nu e prajitura mai simpla decat asta: in max 15 minute ai pus-o in cuptor. Pana atunci, apuca-te de incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Ia o forma de chec/cozonac si unge-o cu putin ulei de masline.
Intr-un castron, cerne si amesteca ingredientele uscate: cele 2 tipuri de faina, zaharul, praful de copt si sarea.
In alt castron, bate bine ouale cu laptele, rozmarinul tocat si uleiul de masline. Nu ai nevoie de vreo fitza de ulei de masline – foloseste ce ai in camara.
Toarna usor amestecul de lapte, oua si ulei peste ingredientele uscate, amestecand bine, sa se omogenizeze si sa nu ramana cocoloase. Adauga 2/3 din ciocolata. Toarna compozitia in forma, netezeste suprafata. Presara cu restul de bucatele de ciocolata. Treci cu lama unui cutit peste bucatelele de ciocolata, sa le ingropi usor de tot in suprafata prajiturii. Acum presara uniform si cele 2 linguri de zahar pentru topping.
Da la cuptor pentru 50 de minute, ori pana cand suprafata e bombata si aurie, iar scobitoarea infipta in miez iese curata. Daca ti se pare ca nu s-a rumenit suficient, treci pe grill in ultimele 10 minute de copt. Scoate din cuptor si lasa sa se racoreasca in forma tot vreo 10 minute. Desprinde marginile usor, cu varful unui cutit, apoi rastoarna pe un platou. Abia astept sa-mi spuneti daca v-a placut, eu am dat gata vreo 3 felii in juma de ora!
3 Comments
Tarite am, doar ma stii! 🙂
pai cum nu … 🙂
Pingback: Dulcegarii de weekend – Prajitura cu caise | coolnewz about hot thingz